Dick Hovenga schreef 25 juni 2007 op NU.nl


Herman van Veen zegeviert in Parijs


Met 2 volledig uitverkochte shows in het mooie Caveau theater, gelegen in het fraaie 8ste arrondissement van Parijs, had onze eigen Herman van Veen het afgelopen weekend de Franse hoofdstad weer volledig in zijn greep.

Met veel emotievolle muziek, fraaie vertaalde gedichten en geslaagde sketches biedt het speciale, voor de Franse markt gemaakte, programma ‘Chapeau’ een zeer geslaagde mix van alles wat van Veen nog steeds zo onweerstaanbaar maakt.
Natuurlijk heeft van Veen over de jaren in Parijs al behoorlijk wat goodwill opgebouwd maar dat hij bij terugkomst gelijk 2x een uitverkocht huis zou halen was ongekend.

Ambiance

Het fraaie Caveau theater biedt plaats aan zo’n 1000 man en heeft zo’n mooie oude Franse stijl met balkonnetjes en hoge plafonds. Optimale ambiance dus om Herman in op te zien treden.
Het programma is een vrijwel geheel in het Frans gezongen en gesproken show. Van Veen, gezegend met een talenknobbel, vindt zich zeer verdienstelijk een weg in de taal. Eventuele fouten in de taal vangt hij op met zijn zeer aanstekelijke enthousiasme en charme.

Chapeau

De show is opgebouwd rond bekende en nieuwe liedjes die hij samen met de fenomenale gitariste Edith Leerkes ten gehore brengt. Haar gitaarspel, doordrenkt met veel flamenco, geeft de liedjes de juiste melancholie waarop van Veen’s stem optimaal glorieert.
Mooi is het ook om de teksten in het Frans te horen. Waar van Veen in het verleden, verliefd op de Franse chansons, menig song naar het Nederlands vertaalde is het mooi om ‘Rivierenbuurt’ ineens vertaald te horen als ‘Quartier de Riviere’.

Gedichten


Daarnaast worden er een aantal teksten in het Duits en Nederlands gezongen met vaak een Frans vervolg. Ook de verbindende gedichten en sketches passen bijzonder goed.

Publiek

Een Frans publiek is anders als een Nederlands publiek. Reeds langer terug hebben ze Herman echter in hun hart gesloten. Ook met ‘Chapeau’ wordt het publiek op de wenken bedient. De reacties uit het publiek tijdens de show zijn al opvallend maar bij het einde van de show komt het publiek pas echt los.
Een luid jubelend ‘Bravo’ komt uit vele kelen en van Veen en Leerkes moeten verscheidene keren terugkomen om tegen het heftige applaus weerstand te kunnen bieden.

CD/DVD

Begin september zal er van deze speciale show een CD/DVD versie verschijnen op het Parijse platenlabel O+. Dit platenlabel, onder andere bekend van de doorbraak van de Amerikaanse jazz zangeres Robin McKelle (die dit jaar zowel op The Hague Jazz als North Sea Jazz staat), ging daarvoor een samenwerking aan met Harlekijn, van Veen’s eigen productiebedrijf.


Bron: (c) NU.nl/Dick Hovenga