Dominique Jauquet schreef 16 februari 2007 in Het Nieuwsblad


,,Mijn carrière begon aan de Belgische kust''

Oostende Herman van Veen op 22 februari in het Kursaal


Herman van Veen treedt op 22 februari op in het Kursaal. Dan worden ook de eerste werken van zijn nieuwe passie, de schilderkunst, tentoongesteld. Op Valentijnsdag toonde de Nederlandse artiest ons al een voorsmaakje met het toepasselijke werk 'de kus'.

Herman van Veen staat al veertig jaar op de planken. De Stad aan Zee is geen onbekend terrein voor de Utrechtse kunstenaar.

,,Mijn eerste optreden vond plaats aan de Belgische kust in Heist tijdens het Humo-festival. Datzelfde jaar stond ik ook voor de eerste keer op het podium in Oostende. Sindsdien treed ik om de drie à vier jaar op in het Kursaal. De voorstelling op 22 februari wordt lachen en huilen met een mix van muziek, liedjes en verhalen, en vormt als het ware een dagboek van de actualiteit'', zegt Herman van Veen, die gisteren ook geconfronteerd werd met de recente gebeurtenissen in Oostende.

,,Even voor ik hier aankwam aan het Kursaal zag ik honderden bloemen en knuffelberen liggen aan een plein (Marie-Joséplein). Het merkwaardige was dat bij die bloemen drie grote affiches hingen met mijn hoofd op. Het leek even alsof ik gestorven was, maar het zelf nog niet wist. Een beangstigend gevoel. Mijn chauffeur vertelde me achteraf dat op die plaats een jongen was neergestoken. Tragisch''.

Het Vlaamse publiek kan straks voor het eerst kennismaken met van Veens nieuwe passie: de schilderkunst.

,,Ik ben twee jaar geleden beginnen schilderen met acrylverf en heb ondertussen 61 abstracte werken op mijn naam'', zegt van Veen.


Tentoonstelling


,,Mijn ouders zijn vijf jaar geleden gestorven en via het schilderen probeer ik mijn vader te herkennen. Hij was typograaf en gebruikte altijd zijn handen. Op een dag hield ik een doos vast en keek ik net zoals mijn vader naar mijn duimen. Op dat moment besloot ik ook iets met mijn handen te doen. Het schilderen is een roes waar je in geraakt en ik doe het ontzettend graag.'' Een selectie van Van Veens schilderijen wordt op 22 februari toegevoegd aan de overzichtstentoonstelling van wereldkunstenaar Robert Helsmoortel in de inkomhal van het Kursaal. Het werk 'de kus', dat van Veen op Valentijnsdag bij zich had, wordt tot de tentoonstelling opgesteld in de Ostend Queen.