In de Tubantia van 15 december 2007 stond


'Jezus heeft nooit gezegd dat hij Gods zoon is"

Herman van Veen (62) vertelt op tweede kerstdag uitgerekend bij de EO zijn versie van het kerstverhaal.


door Bernice Breure Het antwoord op de vraag wat de EO en Herman van Veen bij elkaar zoeken, is te vinden op pagina 149 van zijn nieuwste boek. Dat vindt de theakermaker die viool speelt, zingt, schrijft, componeert, regisseert, acteert en schildert, aangezien hij direct naar Goeie Genade grijpt en doorbladert naar Welbeschouwd, het hoofdstuk over zijn bijbel die niet d Bijbel is. "Dat eigenaardige boek dat godsdienstigen ons voorhouden als de onfeilbare bron van ons onzedelijk gedrag en onze leefregels hier", draagt hij voor. "Mensen die hun ethische waarden letterlijk op de Bijbel willen baseren, hebben het boek f niet gelezen, f niet begrepen. Ik las het en heb het niet begrepen."
Dat is het perspectief van waaruit Van Veen het kerstverhaal op zijn manier wil vertellen. Waarbij hij aantekent bepaald niet uit te zijn op het aanscherpen van tegenstellingen. "Het is juist fantastisch dat ik dat bij de EO doe. Ik laat een ander geluid horen aan de christelijk-sociale samenleving die ik wakker zou willen schudden. Want wat geloofd wordt, wordt niet altijd zo geleefd. Dit is een prachtig moment om in mijn taal mijn verhaal te vertellen. Met de boodschap dat het niet volstaat te geloven, je moet het doen." Zou hij deze voorstelling voor de Vara doen, dan zou het bijna ironisch zijn, vindt hij. "Nu bereik ik een ander publiek. Ik reis als kunstenaar naar andere landen, spreek andere talen, voer andere gesprekken. Nu probeer ik me op de een of andere manier met deze 'schoenlepel' in deze wereld te uiten."

De samenwerking is voor beide partijen spannend.

"Ik heb mijn script ingeleverd, want ze waren natuurlijk wel nieuwsgierig naar wat die man ging zeggen. In mijn tekst staat dat Jezus nooit gezegd heeft dat hij Gods zoon was. Dat hebben ze bij de EO wel even moeten bespreken." Van Veen omschrijft zichzelf als een vrijdenker. "Ik ben een vogelvrij artiest. Ik zoek tonelen om mijn ding te zingen. Hier heb ik er weer n gevonden, interessant en nieuw." Zijn voorstelling is vooral het kerstverhaal op zijn 'Hermannus', gelardeerd met persoonlijke herinneringen aan zijn socialistische ouders en een grootvader die prediker was bij de Pinkstergemeente.
Over de zoektocht van Jozef en Maria naar een veilig onderkomen voor de nacht zegt hij: "Het is een spannend en boeiend verhaal waarvan we allemaal de afloop kennen, maar waarvan we verdomd weinig geleerd hebben."

Hij spreekt zelfs van de hypocrisie van het kerstverhaal. "Daarmee bedoel ik hoe we er nu mee omgaan. De christelijke samenleving zou zich er meer aan gelegen moeten laten liggen, om er ook echt naar te leven. Geloven is doen, net zoals liefde ook een werkwoord is."

tweede kerstdag, Nederland 2, 20.00 uur, www.hermanvanveenfounda-tion.nl