Nederlands Dagblad EO zendt kerstverhaal Herman van Veen uit
13 november 2007

Gisteren presenteerde de Evangelische Omroep zijn programma's voor de Kerst. Hoofdgast bij de EO is dit jaar zanger en schrijver Herman van Veen.


Met speciale afleveringen van Het Familiediner en Ik mis je , de Volkskerstzang , Het Doelenconcert en het programma Hotdog van presentator Arie Boomsma vult de EO de zendtijd tijdens de kerstdagen. Speciale gast is dit jaar Herman van Veen, die voor de Evangelische Omroep zijn versie van het kerstverhaal zal vertellen. Hij doet dat in een speciale voorstelling die hij op 10 december in Naarden opvoert onder de titel 'Goeie genade'. De EO maakt daar een opname van die op tweede kerstdag op Nederland 2 wordt uitgezonden.

Aanleiding voor de voorstelling is het tienjarig bestaan van de Herman van Veen Foundation. Deze organisatie zet zich in om het leven van kinderen te verbeteren. Met 'Goeie genade' wil de zanger "christenen in de samenleving oproepen meer te doen dan alleen te geloven''.
Herman van Veen is niet onomstreden, vooral vanwege zijn teksten die soms erg grof zijn. Volgens EO-woordvoerder Marcel Koning heeft de omroep daarom extra op de inhoud van Van Veens voorstelling gelet.

Na Henny Huisman en Catherine Keyl heeft de EO nu Herman van Veen geadopteerd?
"Wij proberen zoveel mogelijk ruimte op de bühne te krijgen voor het kerstevangelie en we zochten een vorm voor Nederland 2 waarin dat paste. We willen een zo groot mogelijk publiek bereiken. Deze mogelijkheid met Herman bood zich gewoon aan. We willen mensen op deze manier aan het denken zetten over Kerst.''

Hij heeft zich in het verleden ronduit blasfemisch uitgelaten.
"Vanwege dat verleden en die achtergrond hebben we samen met hem echt naar de inhoud van dit programma gekeken.''

'Ja maar', zullen veel mensen zeggen, 'hij heeft scheldend en vloekend op het podium gestaan. Is dat wel geschikt voor de EO?'
"We hebben echt op de theologische invalshoeken gelet, zodat hij geen verkeerde dingen gaat zeggen. Hij heeft ons als christenen veel te vertellen en hij wil ons ook uitdagen. Dat je niet alleen het geloof moet belijden maar ook moet doen. Een kandelaar zijn in de wereld en niet een lichtje onder een korenmaat. Het programma is echt boeiend.

Gaat de EO meer uitzendingen maken met Herman van Veen?
"We sluiten niets uit. Ik vermoed dat hij wel weer ergens in Nederland Helpt opduikt.''Bron: Nederlands Dagblad
Gepost op: 13 november 2007