Arco van Os schreef 13 augustus 2007 op Stripstift Online


Herman van Veen op De Stripdagen


Herman van Veen bezoekt dit jaar De Stripdagen in Houten. Op zondag 30 september zal hij samen met tekenaar Jan Bart Dieperink vanaf 13 uur hun nieuwe boek - Hermanus 1: Onzinnige avonturen - signeren. Zij zijn te gast op de stand van Stripstift, uitgever van Stripschrift. Hermanus, met zijn geruite jas en rode neus is een tweedimensionale versie van Herman van Veen. Deze zwart/witte clown is altijd onderweg van nergens naar niets, is niemands knecht en niemands baas. Zonder woorden en daarom universeel.

Herman van Veen (Utrecht, 1945) heeft, sinds zijn theaterdebuut in 1965, talloze liedjes en verhalen geschreven. Eén van zijn bekendste creaties, Alfred Jodocus Kwak, zag in 1979 het levenslicht. Dat Van Veen ooit zelf als stripfiguur zou optreden was het gevolg van zijn ontmoeting met Jan Bart Dieperink (Hilversum, 1969) in 2000.
Deze tekenaar (opererend onder de studionaam Crazie Dutch Men) raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door de wonderlijke beeld/taal-humor van Van Veen en liep al even rond met het idee een en ander in een stripvorm te gieten. Op een avond in theater Carré stond Van Veen ineens met een zwart/wit-geblokte jas op het toneel en vielen de puzzelstukken op zijn plaats. Hermanus was geboren.

Hermanus 1: Onzinnige avonturen van Herman van Veen en Crazie Dutch Men wordt door uitgeverij Stripstift uitgebracht binnen de collectie Nederlandse stripparels. Eerder verscheen binnen die serie werk van Willy Lohmann (Kraaienhove, Marco Silvester), Dik Bruynesteyn (Appie Happie) en Peter de Wit (Vader & Dochter). Ook die drie stripmakers zullen tijdens De Stripdagen hun albums signeren bij Stripstift.

Van Hermanus 1 zal tegelijkertijd een Duitse versie worden uitgebracht: Unsinnige Abenteur.

Alle boekjes zijn binnenkort al te bestellen via de webshop op http://www.stripschrift.nl