de Telegraaf
Henk van der Meyden

WIE HEEFT GELIJK, HERMAN VAN VEEN of FRANS HALSEMA?

Is een ster met een TV-show niet meer dan een marionet ?

22 mei 1971

Is een ster, die regelmatig een televisieshow op het scherm brengt, eigenlijk niet meer dan een marionet in handen van een tv-sectie, een regisseur, producers en tekstschrijvers.


Deze vraag is actueel, nu niemand minder dan de meest succesvolle jonge artiest van het ogenblik, HERMAN VAN VEEN - vanavond kunt u hem nog zien in Carré - voor het t.v.-scherm heeft gezegd, dat hij nooit meer regelmatige t.v.-series wil maken, omdat je je daarin als artiest niet kan ontplooien.

Hij zei.' "Een man als Andy Williams moet ook precies doen wat al die tientallen mensen zeggen, die aan zo'n show werken en dat is niets voor mij. Ik moet vrij zijn, ik kan niet werken als ik moet nadenken of mijn hand naar links of naar rechts moet".
In het kort samengevat: Herman van Veen voelt er niets voor een marionet te zijn in handen van t.v.-technici, regisseurs en producers, die alleen maar om het medium denken en er het mooiste plaatje van willen schieten.
Dat is een nogal duidelijke verklaring van deze artiest, die daarmee min of meer alle andere artiesten, die wel eigen shows hebben, typeert als weinig creatieve figuren, die toch aan een leiband moeten lopen en zich moeten aanpassen.