Nu.nl Van Veen 'verdomd' trots op Frans album 12 sept 2007

DEN HAAG - "Hier ben ik zó verdomd trots op", zei Herman van Veen woensdag in Den Haag over zijn Franstalige cd/dvd Chapeau, die hij opnam samen met zijn vaste gitariste Edith Leerkes.

Van Veen ontving in de Koninklijke Schouwburg het eerste setje uit handen van Willem Duys. "Ze hebben een vijver naar hem vernoemd. Ze hadden de Noordzee naar hem moeten vernoemen, wat die man voor ons soort gedaan heeft, is ongekend", vindt Van Veen.

Duys op zijn beurt was "vereerd tot op het bot. Deze schijfjes zijn heel bijzonder", aldus de man die Van Veen veertig jaar geleden al een platform gaf in zijn legendarische tv-programma Voor de vuist weg.


Frankrijk


Het werk van Van Veen verschijnt altijd bij Universal, maar dat slaagde er volgens de kunstenaar niet in een plaat in Frankrijk aan de man te brengen, hoewel hij in Frankrijk al diverse triomfen heeft gevierd. Chapeau, met oud en nieuw werk vertaald in het Frans, komt nu uit bij het Franse O+, een label dat in 82 landen wordt gedistribueerd door Harmonia Mundi.

De relatie van Van Veen met het Franse lied is lang. "Ik herinner me 1955. Mamma zei: 'Stil, Edith Piaf!' Zij hield geweldig veel van Piaf. Ik denk dat ik haar al veel gehoord heb toen mijn moeder zwanger was van mij. Ik kende al liederen van haar uit mijn hoofd voordat ik ze ooit gehoord had."


Blonde Truus


Frans las hij voor het eerst op het boordje naast de deur van de hoer Blonde Truus in Utrecht en leerde hij van schooljuf Laméris, op wie hij prompt verliefd werd. "Ik wilde nog met haar trouwen, ik heb dat nog met haar man besproken, maar die vond dat niet zo'n goed idee", grapte Van Veen woensdag.

Vara-programmamaker Nico Knapper bracht hem uiteindelijk verder op het Franse pad. "Hij vond dat ik de grote jongens van het chanson moest leren kennen." Een vruchtbare vriendschap met Georges Moustaki volgde. Met Jacques Brel had hij geen contact, maar "Brel is één van de aanleidingen dat ik ben gaan zingen, een lichtend voorbeeld van kwaliteit en integriteit. Ik ben gaan zingen om Brel, Shaffy, Toon Hermans, Danny Kaye."