de Tijd

DE GROTE TOVENAAR HERMAN VAN VEEN, compleet wonder

Gigantisch Carré lijkt te klein

6 mei 1971

AMBASSADEUR van Unicef voor Nederland, Herman van Veen uit Utrecht, had de eerste van een reeks voorstellingen in hét gigantische Carré bestemd voor dit Goede Doel. Het zal wel daaraan gelegen hebben (een andere reden mag niet gevonden worden) dat de zaal zeer schriel bezet was. Terwijl de stervende Toon Hermans nog altijd op een redelijke bezetting kan rekenen en het minkukèlige talent van Seth Gaaikema zelfs volle zalen haalt,moet het grootste theaterwonder van Nederland (en waar ook ter wereld) neerzien op een handjevol genodigden en een paar andere dwazen.


Onbeschrijfelijke ellende is over dit land uitgewaaid. Het is alsof bij Ajax-Feijenoord - alleen - staanvak P (voor diploma-houders) bezet is, terwijl het stadion van EDO in elkaar stort wegens de overweldigende belangstelling voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Fortuna Vlaardingen. Het tweede wonder , was ook wel, dat deze Herman van Veen (26) opnieuw, zoals iedere keer weer, een ontdekking was. Men zou inmiddels een bloemlezing kunnen samenstellen uit alle waanzinnige omschrijvingen waarmee dit Godenkind in de loop der jaren besprenkeld is; de ware woorden zijn niet te vinden.

Er zijn weinig mensen op dit eenvoudige aardbolletje op wie meer superlatieven passen dan op deze briljante Harlekijn. Zijn kwaliteiten liggen op zo'n hoog niveau, dat het helemaal niet nodig behoorde te zijn er zelfs maar een regel aandacht aan te besteden.
Iedere beschrijving van wat er allemaal gebeurt tijdens een optreden van Ha Die Herreman kan slechts een zeer vage duiding zijn van wat er wezenlijk aan de hand is.


HERMAN VAN VEEN ...fabelachtig...