Peter Depoorter schreef 1 januari 2007 in Gentblogt.be


Opzij, opzij, opzij!


Opzij, opzij, opzij
maak plaats, maak plaats, maak plaats
we hebben ongelofelijke haast
opzij, opzij, opzij
want wij zijn haast te laat

Hij komt, hij komt! Nee, niet de sint, daar is het nog te vroeg voor. Of te laat zo je wil. Maar Herman van veen, de grote cabaretier van de lage landen komt naar Gent!
Zijn naam laat wel bij iedereen een belletje rinkelen; al dan niet in de gedaante van zanger, muzikant, acteur, regisseur, schrijver, etc. Hij liet voor het eerst van zich horen in 1965 met zijn theaterprogramma Harlekijn. En dat het een succes geworden is hoeven we u niet meer te vertellen. Inmiddels reist hij de wereld rond en speelt voorstellingen in vier talen.

Als god bestaat doet
hij geweldig zijn best om dat
voor ons verborgen te houden.

Maar niet alleen in theater is hij sterk. Hij schrijft ook gedichtenbundels en verhalen. En ook dat laatste werd een schot in de roos. Het verhaal over zijn geesteskind, Alfred Jodocus Kwak, verschijnt inmiddels in twintig talen!

Hilversum III bestond nog niet,
maar ieder had zijn eigen stem.
Op elke steiger klonk een lied,
van Paljas of Jeruzalem.

Dat het een creatieve duizendpoot is, is nu wel al duidelijk. De man heeft meer dan honderd cdís gemaakt, elf dvdís, een zestigtal boeken en hij schreef ook twee speelfilms; Uit elkaar en Nachtvlinder.

In 1999 zien we hem ook zelf een filmrol spelen, in Ciske de Rat speelde hij de rol van meester Bruis. Hij regisseerde ook enkele muziektheatervoorstellingen; The First Lady, Chopin - Chanson de Daniel, Mata Hari en Windekind.
Maar met zijn liedjes bereikte hij wellicht het best het grote publiek; Opzij, opzij, opzij, De bom valt nooit, Hilversum III, Anne, Als ik kon toveren, Ö Allemaal kwamen ze de hitparade binnen. En niet alleen in Nederland Ö


Ik ben vandaag zo vrolijk
zo vrolijk zo vrolijk
Ik ben behoorlijk vrolijk
zo vrolijk was ik nooitInmiddels heeft de man talloze onderscheidingen gekregen, heeft hij zijn eigen studioís en gooit hij zich in de bres voor heel wat liefdadigheidsdoelen. Niet in het minst met de De Herman van Veen Foundation die ijvert voor de rechten van het kind.
Het klinkt dan ook niet meer dan logisch dat Herman ook de Nederlandse ambassadeur voor Unicef is.

Hee kleine meid op je kinderfiets
De zon draait steeds met je mee
Hee kleine meid op je kinderfiets
De zomer glijdt langs je heen
Met je haar in de wind
En de zon op je wangen
Rij je me zomaar voorbij
Fiets..Herman Van Veen komt. Hij zal vertellen en zingen over dromen en werkelijkheid, herinnering en heden, over schoonheid en vergankelijkheid, jeugd en ouderdom. Op vrijdag 18 mei 2007 om 20 uur in de Capitole.© 2007 GENTBLOGT VZW