Hans Visser schreef in het september nummer van Klassieke Zaken


Chapeau voor Herman van Veen


Dat Herman van Veen ook een mooie Franse carriere heeft is bekend, maar wat hij precies in Frankrijk doet en hoe het publiek daarop reageert? Het album 'Chapeau' geeft daarvan een mooie impressie. Het doosje bevat een cd met prachtige liedjes volgens de beste Franse tradities.

door Hans Visser

Op zijn nieuwe cd en dvd 'Chapeau' werkt Herman van Veen samen met de gitariste Edith Leerkes. De dvd toont een voor-stelling uit hun recente Franse tournee. De opname werd gemaakt in het Grand Theštre van Verviers, een heerlijke Franse bonbondoos waar het intieme programrna prachtig tot zijn recht komt.

De dvd is meer dan een registratie. Het is typisch Van Veen om met zijn Fantasie de muren van het theater te doorbreken. Een ballon die hij loslaat op het toneel verdwijnt in de toneeltoren en blijkt later als volle maan een baken te zijn voor deze wereld. Er zijn meer van dergelijke aardigheden. Het lied over vreemde Sarah' wordt via een filmpje verbeeld als een droom. Van Veen is naast zanger ook een theater-maker die aan de muziek een hoofdrol toekent. Taal laat hij klinken als muziek. Vandaar dat zijn teksten altijd werken. Zelfs bij de voor Van Veen-kenners niet onbekende imitatie van een Japanner, een oud nummer dat nu dankzij de werking van de tijd rijper oogt dan ooit. De cameraregie werkt daar trouwens prachtig aan mee. De mimiek wordt bijna tastbaar. De voorstelling toont de inmiddels 62-jarige Van Veen als een nog altijd prachtig vitale artiest, met een groot gevoel voor smaak. Die smaak blijkt ook uit de repertoirekeuze en de muzikale aanpak. Eenvoud is het sleutelwoord, maar hoe rijk is de uitwerking. Die is mede te danken aan de klassieke achtergrond van Edith Leerkes en het vioolspel van Van Veen. Die rijke basis maakt dat ze tekst en muziek een extra lading magie kunnen geven: alles wat ze doen krijgt betekenis. Voor wie Van Veen nog niet kent, bevat de dvd een paar treffende extra bijdragen, zoals de korte maar veelzeggende documentaire 'Herman van Veen dans quelques mots'. Er komt geen 'mot' oftewel geen 'woord' aan te pas maar de beelden spreken voor zieh: een Nederlandse stad in oorlog, een kind dat opgroeit, schooltoneel speelt, geboeid raakt door Edith Piaf en als violist speelt met Ton Koopman. Er zijn beeiden van tegelijkertijd een dromende zanger en een overrompelende clown. Van Van Veen die de grootste zalen bespeelt, pijzen ontvangt, maar die ook zijn verantwoordelijkheid voor de wereld kent.

Een interview met Edith Leerkes zegt veel over haarzelf, maar indirect nog meer over Van Veen. De dvd is er voor wie thuis een heerlijke avond uit wil. De cd voor wie wil genieten van die stem, die muziek en die Franse taal die bij Herman van Veen zo vertrouwd klinkt als zijn eigen Nederlands. Niet voor niets brachten de Franse kranten hun verhalen over dit programma met de bewonderende kreet 'Chapeau'. Dat de voorstelling in het Frans wordt gezongen en gesproken is geen probleem: er zijn Nederlandse ondertitels.