Annemarie van Looij schreef in het septembernummer 2007 van Buma/Stemra


My first tune

Harlekijnlied

Het Harlekijnlied is het eerste nummer dat Herman van Veen aangaf bij Buma/Stemra. De zanger en theatermaker heeft op de compositie Selvea Miche van Antonia Caldera een nieuwe, eigenwijze tekst gemaakt. Van Veen moest deze tijdens zijn studie aan het Conservatorium in Utrecht voordragen. Maar het lukte hem niet om het te zingen zonder de slappe lach te krijgen. "Floeblm floeblm floeb, stikkiedikkiedop flabflabfloebflok", luidt een deel van een couplet en de rest van het nummer bestaat uit een vergelijkbare tekst.

De veelzijdige zanger heeft intussen maar liefst 2000 werken bij Buma/Stemra ondergebracht, voornamelijk liedjes, teksten en muziek die hij alleen of met anderen schreef. "Het is een rustige gedachte te weten dat mijn werk in goede handen is, het is echt veel. Zou ik elke afrekening moeten nalezen, dan ben ik wel heel lang bezig."
"Mijn teksten zijn persoonlijk, onderhoudend, onthullend maar nooit belerend,"vertelt de zanger over zijn composities. "Ik zoek ook het rijm niet op, ik vertrouw op het ritme zodat ik het als een hartslag kan lezen. Alles wat ik schrijf, is autobiografisch, het zijn herinneringen. Ik zou het woord inspiratie graag willen vervangen door concentratie. Waar het om gaat bij tekstschrijven, is het vinden van de rust. Pas als ik die gevonden heb, kan ik beginnen met schrijven. Toen ik jonger was, schreef ik meer over mogelijkheden. Met de jaren verandert dat in werkelijkheden. Nu schrijf ik dus meer in de zin van "Toen ik nog dacht dat…"".

"Hoogtepunten in mijn carrière kan ik niet echt aangeven. Soms lukt een zin, een melodie wonderwel. Het is aan anderen om te zeggen wat mijn hoogtepunten zijn. Ik sluit me daarom ook aan bij wat Willem Wilmink ooit zei: "Je metselt een muurtje met de hoop dat er misschien een andere metselaar voorbij komt die mompelt "mooi muurtje". Veel van wat ik schrijf is troost. Goed voor een glimlach, zoiets als de wind."
"Kiezen waar ik het meest trots op ben, is moeilijk. Het boeiendst is datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Voor nu is dat mijn werk aan de cd die De Nederlanders heet. Daarop komt een stuk met als titel Pijpestelen, ik vind dat voor dit moment zeer geslaagd. Maar of dat zo blijft?"

"Buma/Stemra betekent voor mij: mooie dikke enveloppen die eens in de zoveel tijd bij mij op de mat liggen. Met wat mij dan te wachten staat, kan ik mooie dingen doen. Buma/Stemra is voor mensen zoals ik een noodzaak. De wereld van het auteursrecht is een regelrechte jungle. Deze organisatie biedt mij houvast."Door Annemarie van Looij