Het vrije volk
C.J. Wisse

Herman van Veen: zowel clown als chansonnier

09 oktober 1969

'Het programma dat Herman van Veen woensdagavond in de volle kleine zaal van de Rotterdamse-Doelen bracht ten bate van Unicef,verschilde maar weinig van wat hij vorig jaar voor het eerst in Rotterdam toonde.


Daarin maakten we verrast kennis met een over het toneel wervelende harlekijn, wiens clowneriŽn en buitelende dwaasheden nieuw waren in de Nederlandse cabaretwereld.
Nieuw was thans wel het optreden van Lenny Kuhr in Van Veens programma; vlak na de pauze zong zij een zestal goede liedjes, die uitstekend gebracht werden. Met een beetje meer presentatie kan Lenny Kuhr een goede chansonniŤre worden. Misschien kwam zij ook iets in de verdrukking te midden van de uitbundig kolderieke dwaasheden van Herman van Veen.

Als we het wel hebben, zong Van Veen zelf ditmaal wat meer liedjes dan de eerste keer, waarbij het telkens weer opviel hoe hij van de meest luidruchtige dwaasheden plotseling kan overgaan naar een zeer gevoelige sfeer.

" Misschien moet men Van veen niet te vaak zien of anders wachten op een heel nieuw programma; wie zijn vreemde capriolen ten tweede male ziet is er niet meer zo door verrast. Benieuwd is men hoe Van Veen zich zal ontwikkelen; in de richting van de clown dan wel in die van de chansonnier. Hij kan, lijkt het, beide kanten op en in tweeŽrlei richting veel bereiken.
Nieuw was ditmaal de begeleiding en belichting. Een vrij uitgebreide combo onder leiding van Laurens van Rooyen bleek uitstekend in de Van Veen-stijl te passen. Vanavond en vrijdagavond herhaling en zaterdagavond nogmaals een optreden op de gratis kunstdag.


Herman van Veen: Wervelende harlekijnC. J. WISSE