NRC Herman van Veen geeft Soweto theater
24 sept 2006

JOHANNESBURG (ANP) - In het Zuid-Afrikaanse Soweto is zondag de eerste steen gelegd voor het Miracle Theater, een podium voor culturele activiteiten dat is gefinancierd door Herman van Veen. De plechtigheid had plaats op Erfenisdag, Zuid-Afrika's nationale feestdag.

Herman van Veen zelf zong zondag in de bomvolle Anglikaanse St.Paul's kerk, samen met het meisjeskoor Rhythmony teksten ge´nspireerd door het Oude Testament. Van Veen, een frequent bezoeker van Zuid-Afrika, zegt gefascineerd te zijn geraakt door het land.
,,Elke keer als ik er ben is dat een dualistische ervaring'', zegt hij. ,,Fabuleuze natuur en tegelijkertijd ook navrante werkelijkheid, daar probeer ik dan steeds een evenwicht in te vinden. Als toerist maar ook als medemens.''


Nederlandse ambassade


Voor wat betreft dat laatste besloot Herman van Veen om de Thesele Creative Society, een theatergroep uit Soweto, verder op weg te helpen door geld bijeen te brengen voor het nu ge´nitieerde Miracle Theatre. De Belgische dramaturg Tom Roos, die sinds 2000 actief is in Soweto met onder andere straatheaterprojecten, bracht Herman van Veen op dat idee.
Als het complex in de loop van volgend jaar wordt opgeleverd, biedt het theater plaats aan 344 bezoekers. De stadstheaters van Leiden en Brugge zullen dan een driehoeksverhouding aangaan met het Miracle Theatre. De culturele afdeling van de Nederlandse ambassade in Pretoria stelt zich garant voor verdere steun aan het theater op het terrein van artistiek beleid en training.