In het AD van DINSDAG 5 DECEMBER 2006 schreef Nico Heemelaar


Uit werk is al zo oud, zet liever mijn nieuwste cd op

Herfst-man Van Veen

NICO HEEMELAAR DEN HAAG Het publiek kiest voor Hee, kleine meid op je kinderfiets, maar Herman van Veen zelf rekent een ander, pas gecomponeerd fietsliedje tot de hoogtepunten uit zijn repertoire. Het niet eerder op plaat verschenen Ik Fiets staat met dertien andere liedjes op de cd en in bijbehorende dichtbundel Woorden op mijn zang, die Van Veen heeft samengesteld voor de serie luisterhoeken van de Privé-collectie.
Cabaretier Paul van Vliet wordt de volgende artiest in deze reeks. Van Veens persoonlijke voorkeur komt niet overeen met de smaak van het grote publiek. Bij een drukbezochte signeersessie van Van Veen in de Haagse boekhandel Paagman klinken liedjes door de luidsprekers als Hilversum III en De bom valt nooit. Op dat moment vraagt de zanger of zijn nieuwste cd mag worden opgezet. "Dit werk is al zo oud," zegt hij enigszins gegeneerd.

Van het overbekende repertoire heeft alleen Anne zijn persoonlijke selectie doorstaan. Een jeugdfoto van dochter Anne is met andere privéfoto's opgenomen in de bundel.

Hoewel Herman van Veen (61) zegt 'in de herfst van zijn leven en loopbaan' te staan, heeft hij het drukker dan ooit. Bijna avond aan avond speelt zijn show Onder vier ogen, afwisselend in het Duits en het Nederlands. Vanaf 11 december begint hij in Duitsland aan een reeks kerstpro-gramma's.

Sinds kort heeft Van Veen ook de schilderkunst ontdekt. In galerie De Fabriek in Emmen heeft hij nu zijn eerste tentoonstelling in Nederland. Daar zijn 61 abstracte werken te koop. "Het aantal herfsten dat ik jong ben," zegt hij.

Herman van Veen, Woorden op mijn zang, uitg. Drukplaten, €24,95. De expositie in Emmen duurt t/m 3 januari.