Nicole Maas schreef 27 maart 1999 in het Utrechts Nieuwsblad

Herman van Veen speelt alleen voor Chris Janssen


Dagelijks verschijnen tientallen zogeheten home-pages op Internet. De meeste zijn gemaakt door particulieren en weerspiegelen hun persoonlijke voorkeuren. In deze rubriek vertellen de "webmasters" van deze internet-pagina's wat ze doen en waarom.

Toen hij drie jaar geleden in de file stond in het Zuid-Franse Cannes, stapte ineens Herman van Veen uit de auto vóór hem. Uitgerekend zijn idool Herman van Veen ! "Leuk dat je er bent, kom je ook vanavond?", vroeg Herman. Natuurlijk had hij allang de intentie om die avond zijn show te bezoeken. Want Chris Janssen (53) is al dertig jaar fan van Herman van Veen. Hij bezoekt al zijn shows en heeft zijn hele cd- en singleverzameling illustratie
UN/AC in zijn bezit. En sinds ongeveer vijftien jaar raapt hij alle recensies bijeen die er over Herman van Veen in de pers (ook de buitenlandse) zijn verschenen. En inmiddels kent zijn idool zijn fan ook, zoals bleek in Cannes. "Bij elk concert vraag ik na afloop zijn handtekening. Als dat zo'n vier of vijf keer per jaar gebeurt, kent hij je onderhand wel."

De leraar natuur- en scheikunde op het Utrechtse Niels Stensen College wilde meer met zijn recensie-archief. Het moest toegankelijk worden voor de hele wereld. Daarom ontstond anderhalf jaar geleden een Internetsite met alle artikelen die in de pers over de artiest zijn verschenen.(http://members.xoom. com/veenpers). De site maakte hij samen met twee andere fans. Al spoedig volgde een pagina met de complete discografie van Van Veen (http://members.xoom.com/discoveen). "Ik wilde per se geen fanclub-site, maar juist voorzien in een leemte. Er bestaat een andere - officiële, zoals ze dat noemen - site over Herman van Veen, die redelijk compleet is, met biografie, een forum en teksten. Maar een archiefsite met recensies bestond nog niet."
Op de homepage van Janssen is overigens een link aangebracht naar de "officiële" site en andersom. Janssen verzamelt zijn recensies door "erop te jagen. Als ik weet dat Herman van Veen in Berlijn speelt, schrijf ik alle kranten daar aan met de vraag om recensies op te sturen." Meestal krijgt hij veel respons. Ook haalt hij recensies uit boeken die over de artiest zijn verschenen. "Ik probeer elke dag om er een nieuwe op te zetten, ook van eerdere shows." In het begin tikte hij de artikelen allemaal over, tegenwoordig scant hij ze in. "Dat scheelt een hoop werk."
Het in elkaar zetten van html-pagina's heeft Janssen geleerd van Edith Molmans, die deel uitmaakte van het groepje dat de Herman van Veen-pagina heeft opgezet. Nu kan hij het zelfstandig. "Voor mijn werk moet ik ook kunnen omgaan met Internet, het Niels Stensen College is immers een van de scholen in Nederland die voorop loopt op ICT-gebied. En gelukkig heb ik een handige zoon van twintig, die helpt ook nog wel eens."
Momenteel is hij zo'n één à twee uur per dag bezig met zijn site. Hij krijgt gemiddeld acht bezoekers per dag. Is dat niet een beetje weinig voor relatief veel werk? "Ik vind het belangrijk dat geïnteresseerden in Herman van Veen - hoeveel dat er ook zijn - kunnen lezen hoe er wordt geschreven over zijn werk. Dat kan per krant heel verschillend zijn. Zo had het Utrechts Nieuwsblad jaren geleden een hele slechte recensie over zijn optreden in Zuid Afrika. Tegelijkertijd stond er in een Zuid-Afrikaanse krant een positieve bespreking. Mijn streven is dan die twee beschouwingen naast elkaar op het net te zetten."

Waarom Janssen nou overal ter wereld achter Van Veen aansjouwt kan hij niet in twee woorden duiden. "Zijn liedjes zijn prachtig, daar geniet ik elke keer weer van. En zijn shows zijn altijd anders. Maar het mooie aan een show van Van Veen is vooral het gevoel dat hij het programma alleen voor jou speelt. Vorige week was ik bijvoorbeeld bij Boudewijn de Groot. Heel mooi en leuk, maar hij doet het voor de hele zaal. Herman van Veen doet het speciaal voor jou."
Vorig jaar had Chris Janssen nog een bijzondere ervaring met Herman van Veen. "Minister Wijers reikte het honderdste album "Alles in de Wind, Carré 7" uit. Natuurlijk zat ik ook in de zaal. Toen riep Herman mij op het podium om me vervolgens de cd te schenken. Hij deed dit, zei hij, omdat ik zijn grootste fan ben." En daar is Janssen een beetje trots op.Nicole Maas
terug naar de index