Story
Luna Eveleens

Zo zag Herman van Veen er vroeger uit

Herman van Veen (79) werd rond zijn 20e bekend met zijn theatervoorstellingen. Inmiddels is deze muzikant, schrijver en schilder een 'stukje' ouder. Story blikt terug op Hermans carrière en vond een aantal leuke kiekjes van hem in zijn jongere jaren.

14 maart 2024

Bekendheid Herman van Veen


Dit creatieve meesterbrein is bekend geworden van zijn theatervoorstelling Alfred J. Kwak. Dat werd zo'n succes dat er later ook prentenboeken en een tekenfilmserie over zijn gemaakt, wat uiteindelijk zelfs tot internationale bekendheid leidde. Maar waar veel mensen Herman van Veen van zullen kennen zijn toch zijn grote hits, die elk jaar weer terugkomen in de Top2000. Denk aan: Opzij, Hilversum III, Anne, Suzanne en Toveren. Daar heeft de schrijver en zanger het niet bij gelaten, want hij is ook nog werkzaam geweest als presentator. Nu brengt Herman zijn tijd vooral door als schilder. Benieuwd hoe Herman eruit zag in de tijd dat hij net bekend werd? Story heeft het voor u uitgezocht!

Wonderkind


Herman van Veen werd geboren op 14 maart 1945 in Utrecht. Daar groeide hij op met zijn twee zusjes, vader en moeder. Net zoals veel jongens wilde Herman vroeger voetballer worden. Maar doordat hij op jonge leeftijd al vioolles kreeg, kwam zijn interesse voor muziek op en ging hij voor een klassieke opleiding op het Utrechts Conservatorium. In 1965 richtte Herman samen met een paar klasgenoten een theatergroepje op, genaamd Harlekijn. Zijn eerste theatervoorstelling kreeg lovende recensies, waarna hij met dezelfde voorstelling de hele wereld rond reisde. Herman werd omschreven als een wonderkind, 'de Cruijff van het toneel'.

Prijzen en stichtingenInmiddels heeft Herman al meerdere prijzen mogen ontvangen voor zijn meesterwerken, waaronder acht Edisons, de Goldene Kamera en de Radio 2 Zendtijdprijs. Naast dat de Utrechtse creatieveling ook nog acteur, componist en cabaretier is, is hij ook nog activist voor de Rechten van het Kind. Ook was hij jarenlang ambassadeur van het UNICEF.

LiefdeNiet alleen de carrière van Herman is een succes, ook in zijn liefdesleven heeft hij maar liefst drie keer geluk gehad. De 79-jarige artiest is namelijk al meer dan dertig jaar gelukkig met zijn derde echtgenote Gaëtane Bouchez. Hij leerde de achttien jaar jongere Belgische danseres kennen in Brussel. Herman was toen nog getrouwd met actrice Marlous Fluitsma, met wie hij zoon Merlijn en dochter Anne kreeg. Herman kon zijn gevoelens niet verbergen en vertelde Marlous over zijn verliefdheid. Ze stemde ermee in dat Gaëtane bij hen in huis kwam wonen. Hermans woonsituatie maakte het mogelijk dat kort daarna bij Marlous ook een nieuwe liefde introk. Vijf jaar lang hebben de twee nieuwe liefdesstellen naast elkaar gewoond. Dat was een bewuste keuze geweest vanwege de kinderen. Vóór zijn huwelijk met Marlous was Herman getrouwd met Marijke Hoffman, met wie hij zoon Valentijn en dochter Babette kreeg.

Herman vroegerDe 79-jarige creatieveling gaat dus way back. Daardoor zijn er veel kiekjes te vinden uit de oude doos. Bekijk de leuke foto's in de Story
Luna Eveleens