Limburgs Dagblad
Olaf Bellmann


Limburgse Lieke Meijer (23) met Herman van Veen het land door


19 okt 2023

Limburgse Lieke Meijers (23) met

Herman van Veen het land door: ‘Hij is als een mentor voor mij’


Amstelrade / Amsterdam - Sinds een jaar reist de Limburgse zangeres Lieke Meijers (23) mee met het gezelschap van Herman van Veen. Het theaterstuk genaamd 'Een Voorstelling' is donderdag en vrijdag in Venlo en zaterdag in Heerlen te zien. Ook werkt de Amstenraadse aan een solovoorstelling onder de regie van Van Veen, genaamd Limburgs meisje. De kansen die ze krijgt zijn fantastisch.

„Kun je morgen meekomen naar de repetities een kindervoorstelling van Herman van Veen?Hij is op zoek naar jong musicaltalent en ik moest aan jou denken." Die vraag kreeg Lieke Meijers twee jaar geleden van haar docente terwijl ze in de achtertuin bij haar ouders in Amstelrade zat.
"Eh ja!", antwoorde Meijers. „Ik zou eigenlijk met mijn moeder en broertje een fietstocht gaan maken ze maar ik denk dat het wel kan", vervolgde ze terwijl haar moeder naast haar instemmmend ja knikte.

Musicalopleiding

„Ik dacht, het is gewoon een ontmoeting" vertelt Meijers. „Maar nadat ik een ochtend had toegekeken bij de repetities, werd me gevraagd of ik in kon springen. Later bleek dat de reden dat ik was uitgenodigd het zwangerschapsverlof van mijn docente was. Uiteindelijk nam ik de rol van haar over en liep ik in het vierde jaar van mijn studie stage in verschillende (jeugd)voorstellingen bij Herman van Veen Arts Center.

Ik studeerde toen aan de Frank Sanders Academie in Amsterdam. Sindsdien is er alleen maar meer ontstaan.

Meijers had een carriere als zangeres en actrice als tiener helemaal niet zo voor ogen. Toen ik in de laatste jaren van de HAVO een studiekeuzse moest maken, wist ik niet eens dat er een musical opleiding bestond., vertelt ze. Ik volgde wel al musical lessen en een stiekeme droom om hier meer mee te gaan doen, bestond wel. Maar toe ik na auditeren afgewezen werd voor een opleiding besloot ik er mee te stoppen en schreef ik mij in bij de Zuyd Hogeschool voor de opleing People & Business Managment.

Zangdocente Nancy Deusings en haar man Peter van Kempen klopten vervolgens aan bij huize Meijers. "Geef het nog een kans" , zeiden ze. Dat jaar heb ik allemaal zang- en danslessen gevolgd, gestudeerd aan een vooropleiding in Tilburg en toen werd ik uiteindelijk toch aangenomen. dat betekende dat het avontuur echt kon gaan beginnen en ik toen dus moest verhuizen naar Amsterdam.
Na het behalen van haar diploma werd ze definitief onderdeel van het gezelschap van Van Veen. Ze werd niet het manusje-, maar 'Lieke-van-alles' genoemd. Ze werkte aan het script en mocht later ook nummers meezingen. „Werken met Van Veen is heel dynamisch", vertelt ze. „Elke voorstelling is anders. Dat maakt het een uitdaging."

Van Veen daagt haar ook enorm uit, vervolgt Meijers haar verhaal. „Op een gegeven moment vroeg hij me mee te repeteren bij een nummer. Al het werkt dan mag je zo meteen een rode jurk gaan halen in de stad en sta je vanavond nog in de voorstelling. En dat gebeurde ook. Zo breidde mijn rol steeds meer uit. De band die ik heb met Herman is heel bijzonder. Hij ziet me echt staan en geeft me veel kansen. Ik leer veel van hem, maar hij, denk ik, ook van mij. Gisteren nog zei hij na een repetitie tegen me: 'Ik ben fan van jou hè, maar dat wist je al'."

Meijers wordt in de voorstelling liefkozend 'de stagiaire' genoemd. „Hoewel ik dat niet meer ben, voelt het wel alsof ik op die manier nog van alles mag leren en ontdekken. Dat past ook wel in de sfeer van de voorstelling. Ik neem allerlei rollen aan, loop met voorwerpen het podium op en af en zing verschillende nummers. Het is een hele fijne positie om te hebben."

Limburgs meisje

Meijers, die zelf ook zangles geeft, werkt aan een eigen solovoorstelling genaamd Een Limburgs meisje. Onder regie van Van Veen neemt ze het publiek mee in een tour de chant, een liedjes show met vertellingen. „Het is een heel persoonlijke voorstelling. Het gaat over wie ik ben, waar ik vandaan kom en thema's die me aanspreken. Het gaat over wielrennen, een passie die ik van uit huis heb meegekregen, tot aan avonturen op Tinder. Het is heel fris en modern. Ik speel de try-outs op 4 en 11 november en op 25 november is de eerste echte voorstelling", vertelt ze. „De basis komt vanuit mezelf, en van daaruit zijn teksten geschreven door Eva Schuurman en Herman van Veen. De muziek is gemaaktidoor Edith Leerkes en Kees Dijkstra."

Voorlopig worden die voorstellingen opgevoertd in het Arts Center van Van Veen in Soest,dus nodigt Meijers Limburg uit om naar Limburg te koemen.Maar stiekem hoopt ze dat ook de Limburgse theaters haar voorstelling op de agende zetten.

Speciaal

In Limburg op het podium staan, is voor haar extra speciaal, vertelt ze. Ze verheugt zich dan ook op de uitvoeringen van het theaterstuk van Herman van Veen: de komende dagen treedt het gezelschap op in Venlo en Heerlen. „Het leven heeft me voor mijn carrière naar Amsterdan en omgeving gebracht, maar het zuiden van het land voelt nog steeds als thuis. In Heerlen zitten straks veel familie en vrienden in de zaal, daar kijk enorm naar uit."Olaf Bellmann