????? schreef 28 november 1972 in de Volkskrant

Herman van Veen "zo maar" opgepakt

Boos over Belgische razziaBrussel, 28 nov.
Herman van Veen heeft maandagavond aan het eind van zijn optreden in de grote zaal van het Paleis van de Schone Kunsten te Brussel met een hekeldicht geprotesteerd tegen een massa identificatie- razzia van vreemdelingen die hij in het weekeinde had beleefd in de Belgische badplaats Oostende. Dit protest was zijn toegift.

Een paar uur voor zijn Brusselse optreden was Herman van Veen blijkbaar nog verbijsterd over wat hem in Oostende de nacht van zaterdag op zondag was overkomen. Hij zocht naar muziek voor zijn protest, maar die wilde hem noch zijn gitaar noch zijn viool geven. Hij deed toen voor enkele journalisten op de rommelige Bühne van het PVSK voor de zoveelste keer sinds zondagnacht maar weer zijn verhaal.
Kort na de voorstelling die de Nederlandse cabaretier zaterdagavond in de Kursaal in Oostende had gegeven stond hij voor het gebouw nog wat te praten toen hij met zijn gezellen door rijkswachten werd aangehouden. Er werd om papieren gevraagd. Herman had zijn pas in zijn auto liggen en mocht die gaan halen. Toen hij terugkwam waren drie van zijn medewerkers, allen Nederlanders, al in een overval wagen gestopt. Van Veen liet zijn pas zien. Die werd op een hoop papieren van anderen gegooid en ook hij moest de wagen in. Opgepakt, zonder dat enig motief gegeven werd, maar kennelijk omdat hij buitenlander was. Een Belgische assistente werd namelijk niet ingerekend.

Langzaam ging het daarna door de stad waar andere groepen werden opgepikt, allemaal buitenlanders, toevallige voorbijgangers, maar ook bedienend personeel en eigenaar van eethuizen en cafés. Dat was rond half één zondagochtend. Rond twee uur was Herman van Veen weer vrij.

De rijkswachten ("Wij doen allemaal onze plicht") waren ontroerend vriendelijk geweest, maar Van Veen had toch niemand mogen bellen. Er waren hem overigens ook geen vingerafdrukken afgenomen. Daar was nog geen tijd voor geweest. Andere vreemdelingen waren wel als verdachten geregistreerd, compleet met vingerafdrukken en foto's. Nog eens: " Zonder dat enig motief werd opgegeven. Ik vermoed dat dat het gaat om het in kaart brengen van wat er in België aan vreemdelingen rondstapt. Er werden alleen buitenlanders opgepakt, maar dan ook alle buitenlanders die zich op dat ogenblik in het centrum van Oostende bevonden."

Van Veen verder: "Ik heb zondag de hele dag aan mijn vader moeten denken. Die heeft de oorlog en bezetting meegemaakt. Die zou een van die mannen in elkaar hebben geslagen." Tenslotte nog: " Ik ben bang geweest. Ik had nooit angst gekend omdat ik de oorlog niet heb meegemaakt."
Er waren zondagnacht in het hotel waar Van Veen logeerde mensen, Belgen, die niet begrepen dat de Nederlander in het optreden van de Rijkswacht een vorm van fascisme zag. De razzia in Oostende is voor België dan ook geen op zichzelf staand geval.


terug naar de index