Paul van Hooff schreef 22 mei 1999 in TVStudio

Herman van Veen in Zuid-AfrikaAl van jongs af aan nam cabaretier Herman van Veen zich voor om zijn medemens te steunen. Om dit doel te bereiken richtte hij in 1977 de stichting Colombine op, die wereldwijd bijzondere projecten steunt. Een van die projecten is de kraamkliniek van het artsenechtpaar Hugo en Liesje Tempelman. Enkele jaren geleden vertrokken zij naar het plaatsje Groblersdal in Zuid-Afrika om als arts de plaatselijke bevolking te helpen. Vanwege de vele geboortes in de regio en het gebrek aan medische opvang, raakten zij overtuigd van het nut van een kraamkliniek, maar ze kregen de financiering niet rond. Herman van Veens stichting Colombine (giro 8404) raakte op de hoogte van het werk van de familie Tempelman en honoreerde haar wens om een kraamkliniek te kunnen openen.
Op 17 mei verricht Herman van Veen de opening van de kliniek. Als apotheose geeft de cabaretier samen met kinderen uit Groblersdal een feestelijk optreden. Kruispunt is geheel gewijd aan het werk van het artsenechtpaar.

Programmamakers Hansje Bunschoten en Alje Kamphuis volgen het werk van Hugo en Liesje Tempelman op de voet en geven een registratie van de opening van de kliniek en het optreden van Herman van Veen met de kinderen. Het wordt een registratie van ontwikkelingswerk dat is geslaagd,' zegt Hansje Bunschoten. 'Het is heel uniek dat Herman speciaal voor Hugo en Liesje Tempelman een optreden verzorgt. Dat geeft aan dat hij vertrouwen in hun werk heeft.'


Paul van Hooff
ZONDAG 23 mei 1999: KRUISPUNT NED 1. 22.14 uur (RKK/KRO)


terug naar de index