Soester Courant
Martin HuizengaBij voorbaat verwachtingsvol applaus

09 feb 2022

Wat: Herman van Veen viert zijn 76e verjaardag onder de titel ‘Dat kun je wel zien’. Waar: In de Kapschuur op Landgoed De Paltz. Twee keer per weekend van 20:00 tot 22:00 uur.


Het toneel is rood-zwart gedecoreerd met vijf gitaren, een vleugel, contrabas, rode bel, rode hoge zijde hoed, opgevouwen rode das van, wat later blijkt, de lengte van twee maal Herman plus zijn 1.30 meter armspanwijdte en vier ingeklapte rode paraplu's. Stoelen op 1,5 meter, alleen of per huishouden. Op iedere stoel ligt een plaid, de luchtverversing kan kil aanvoelen.

Een bescheiden 'Hallo!' klinkt half achter, half uit de coulissen door Herman uit Soest, piano, viool en mondharmonica. In zijn gevolg 'Kees Dijkstra uit Beverwijk, bas, Jannemien Cnossen uit Laren, viool, en Edith Leerkes uit Enschede, gitaar'. Dat ontlokt bij voorbaat een verwachtingsvol applaus.

STOF

Herman blaast het stof van zijn viool. De stofwolk staat voor een heel jaar onderbroken en uitgesmeerd 76-jarig verjaardagsfeestje. Gepassioneerd vallen zij aan met een Hongaarse zigeuner-cardas en sluiten af met een repeterende kreet bij het gelegenheid-klezmer orkestje, al werk zoekend in zijn jeugd gevormd bij het arbeidsbureau: Mazzel- mazzel- mazzeltof én hun tophit Rebecca!

In decennia '10-20-30-...-76.' bladert Herman door zijn leven. Vanaf zijn geboorte 'Hier onder aan de dijk' samen met zijn ouders genaamd 'Lieverd en Schat', die van gekte hopen of was het wanhopen, over hun pas geboren zoon zo rond het einde van de oorlog: 'Je weet het maar nooit'. Gesteund door de muzikale eredivisie en solidair met zijn overleden vriend en begeleider Erik van de Wurff. Het publiek maakt kennis met zijn rode lange kousen strak over zijn bollende kuiten.
Het Parool: Een abstract-biografische voorstelling met de luchtige diepgang die hem zo eigen is. AD: Onvermoeibaar en onverslijtbaar. Ga hem vooral aanschouwen. De Volkskrant: Herman van Veen betovert. De Soester Courant vult aan: Een tijdreis, kwetsbaar verpakt...

Toegift

Halverwege de eerste toegift van vele: „Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen." Het publiek wil niet van ophouden weten. Het slot komt onverwacht. Opeens staat iedereen vanuit de warme plaid in de natte duisternis buiten en loopt één kilometer voorzichtig over het bol-geklinkerde Paltz-pad en het fietspad langs het razende verkeer, terug in de realiteit.

PARELTJE

De Paltz, pareltje tussen Soest en Soesterberg, wat Herman ervan maakt en zelf omschrijft: Toneel voor kunst tussen de bomen. In een wereld van beeld en verbeelding voor grote en kleine mensen, een dag vol binnen- en buitenpretjes, lekkere hapjes, tentoon-, voorstellingen en concerten in de buitenlucht of in het Landgoedtheater. Misschien ontmoet u wel grote kabouters of krokodillen die doen alsof ze dood zijn, komt u de dappere Benjamin de Beer tegen of het wakkere eendje Alfred Jodocus Kwak. Misschien drinkt u in een villa wel thee met een dame van blauw bloed, verdwaalt u in een labyrint, wordt u betoverd door elfen.Martin Huizenga