Herman van Veen in de Pers

het Parool

Herman van Veen breekt record Toon Hermans: 561 shows in Carré

.

30 juli 2021

Cabaretier Herman van Veen heeft donderdagavond zijn 561ste solovoorstelling in Koninklijk Theater Carré gespeeld. De 76-jarige artiest is sinds vijf shows de nieuwe recordhouder en dat werd donderdag gevierd.


Het oude record stond op naam van Toon Hermans, die in totaal 556 keer solo op het Amsterdamse podium stond.

Van Veen speelt momenteel zijn eerder uitgestelde jubileumvoorstelling in Carré. Met de show Dat kun je wel zien dat is hij wilde de komiek en zanger zijn 75ste verjaardag en zijn vijftigjarig jubileum als artiest vieren. Door de pandemie moest de tournee in 2020 worden geschrapt. Van Veen haalt de reeks nu alsnog in.

De cabaretier werd donderdagavond na afloop van zijn voorstelling verrast met het nieuws. Hij werd op het podium gehuldigd met vijftig gouden ballonnen.

Stevig record

Het groepje cabaretiers dat de afgelopen eeuw honderden keren op het podium van Carré stond is beperkt. Onder Hermans en Van Veen staan in het klassement onder anderen Freek de Jonge, Paul van Vliet en Youp van ’t Hek. De kans dat zij ooit bij het nieuwe record van Van Veen in de buurt komen, is klein.

De Jonge stond overigens van alle Nederlandse cabaretiers het meest op het toneel in Carré; in totaal meer dan zeshonderd keer. Maar ruim de helft van deze optredens deed hij samen met Bram Vermeulen als het duo Neerlands Hoop (1968-1979). Deze tellen dus niet als solo-optredens.