Weekblad STORY
redactie STORY

HERMAN VAN VEEN HOUDT NOG VAN AL ZIJN EXEN

24 sept 2021

In zijn theatershow Dat kun je wel zien dat is hij blikt Herman van Veen (76) vooruit, maar zeker ook terug. Op een leven vol mooie n verdrietige herinneringen. In dat leven verloor hij liefdes die tch niet uit zijn hart verdwenen.


Herman roept nog geregeld de hulp in van zijn overleden ouders. Nog steeds als ik het niet weet, en dat is vaak, vraag ik aan mijn ouders wat zij zouden doen. Ik krijg altijd antwoord, omdat ik me herinner hoe zij zouden antwoorden, zegt hij in MAX Magazine.
Hij heeft vreselijk veel verdriet gehad om hun verlies, maar de pijn werd verzacht door de herinneringen aan het geluk dat hij met hen heeft leren kennen. Herman vertelt nooit mensen te hebben gezien die meer van elkaar hielden dan zijn ouders. Ze lagen een leven lang hand in hand in bed.
Wat niet wil zeggen dat er nooit heibel in de tent was: Herman heeft de gehakt-ballen door de kamer zien vliegen! Maar daarna was het huilen en in elkaars armen vallen: Ach jochie, ach meissie toch, aldus Herman, die het bijzonder vindt dat zijn ouders hun hele leven samen waren.

Partners

Dat is hemzelf niet gelukt met n partner. Herman is inmiddels ruim dertig jaar gelukkig met zijn derde echtgenote Gatane Bouchez. Hij leerde de achttien jaar jongere Belgische danseres kennen in Brussel. Herman was toen nog getrouwd met actrice Marlous Fluitsma, met wie hij zoon Merlijn en dochter Anne heeft. Herman kon zijn gevoelens niet verbergen en vertelde Marlous over zijn verliefdheid. Ze stemde ermee in dat Gatane bij hen in huis kwam wonen. Hermans woonsituatie maakte het mogelijk dat kort daarna bij Marlous ook een nieuwe liefde introk.
Vijf jaar lang hebben de twee nieuwe liefdesstellen naast elkaar gewoond. Dat was een bewuste keuze geweest vanwege de kinderen.
Vr zijn huwelijk met Marlous was Herman getrouwd met Marijke Hoffman, met wie hij zoon Valentijn en dochter Babette kreeg.

Terugblikkend op zijn huwelijken vertelde Herman al eerder dat ze strandden omdat de paden gaandeweg uiteen-liepen. Daar heeft hij van geleerd. Volgens Herman is het de kunst om elkaars verschillen onvoorwaardelijk te accepteren en intussen in verbinding te blijven.
Met Gatane gaat hem dat goed af. In MAX Magazine zegt Herman bij haar de rust te hebben gevonden die hij daarvoor niet had.
Dat neemt niet weg dat hij het zwaar vond om te breken met zijn voormalige liefdes.


Mijn scheidingen waren verdrietig, zegt de podiumkunstenaar, die zijn exen in zijn hart weet. Ik hou nog steeds van hen.redactie STORY