Herman van Veen in de Pers

Algemeen Dagblad
Alexander van Eenennaam

Herman van Veen is onvermoeibaar en onverslijtbaar

13 juli 2021

De show is een goed uur bezig en Herman van Veen staat te zingen op rode sokken, met een veel te lange rode sjaal om de nek en een ouderwets vergiet op het hoofd. Hij ‘doet’ met zijn drie muzikale begeleiders (ook met een vergiet als hoofddeksel) Trini Lopez: If I had a hammer.


Dat kun je wel zien dat is hij
Herman van Veen 76

Het is Herman van Veen ten voeten uit in een theaterprogramma dat weliswaar een jaar te laat komt (het was bedoeld voor zijn 75ste verjaardag), maar dat een mooi beeld geeft van de allround kleinkunstenaar. Veelzijdig is hij niet alleen in zijn repertoire, dat deze avond bestaat uit liedjes en vertellingen. Hij begeleidt zichzelf op viool, piano, gitaar, mondharmonica en, oh ja, hij roffelt ook nog even op een trom en een cajon.

Onvermoeibaar en onverslijtbaar toont Van Veen zich als 76-jarige wanneer hij over het podium danst, springt en rent. Hij meandert door zijn leven in vertellingen over zijn eigen geboorte, zijn scheiding en een bezoek aan de dokter, en staat op gepaste wijze stil bij het gemis van zijn vaste pianist Erik van der Wurff, die in 2014 overleed.

Van Veen heeft een amusante spreekstijl en houdt het bijna altijd kort genoeg om te blijven boeien. Als hij een aantal wat oubollige, quasi-clowneske grappen achterwege zou laten, zou dat bijdragen aan de kracht van de show. Gelukkig houdt hij het bij slechts een kort stukje publieksparticipatie, een moment waarop de avond even te veel overhelt naar joligheid.

Verder levert de veteraan in anderhalf uur tijd een prima en zeer compacte show af. De begeleiding van bassist Kees Dijkstra, violiste Jannemien Cnossen en met name gitariste Edith Leerkes is voortdurend functioneel. De begeleiders leiden de aandacht niet af van de hoofdpersoon, die zijn gehoor raakt met onder meer zijn bekende vertalingen van Jacques Brel en Leonard Cohen.

Hoe het dan zover komt dat hij met een vergiet op het hoofd staat te zingen? Ga het vooral zelf aanschouwen, Van Veen gaat het hele land door.Alexander van Eenennaam