Herman van Veen in de Pers

de Telegraaf

Herman van Veen raakt mensen met tekst over aanslag Peter R. de Vries

20 juni 2021

Herman van Veen heeft een tekst geschreven en op Facebook gedeeld naar aanleiding van de aanslag op Peter R. de Vries in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Daags na het plaatsen ervan blijkt uit de reacties dat veel van zijn volgers zich erdoor geroerd voelen. Meer dan vijfduizend mensen gaven blijk van hun waardering en meeleven en het bericht werd meer dan vierduizend keer gedeeld.


De muzikant en schrijver zoomde met zijn tekst vooral in op de sfeer van de Lange Leidsedwarsstraat. „Daar is het altijd nacht en dag, dag en nacht, een leven van jewelste.” En: „Daar hoor je honderd talen, zie je alle kleuren, van die regenboog.” Sfeervol schetst hij de beelden van die levendige straat in Amsterdam. Om te besluiten: „Een leven van jewelste. Behalve vandaag, er liggen bloemen op de straat.”

De tekst naar aanleiding van de aanslag op het leven van Peter R. de Vries van dinsdagavond roept veel reacties op. Velen roemen de woorden waarmee hij de ’trieste gebeurtenis’ heeft weten te vangen en spreken tegelijk hun afschuw en meeleven uit.
„Prachtige woorden voor een in en in trieste gebeurtenis.”
En: „Van iets heel lelijks, een heel mooi gedicht maken.”
Een ander vermoedt dat Van Veen ’de gedacht en van veel mensen verwoordt.’

Het wordt beschouwd als ’een heel mooi gepast tribuut’. „Dit raakt velen….wat een wereld…….en waarom…..dank H. Van Veen.”

Herman van Veen bracht de tekst woensdagavond ook tijdens zijn show in Carré. Bezoekers daarvan laten op Facebook weten ook die avond bijzonder ontroerd te zijn.


de boven bedoelde tekst:

Jewelste

In de Lange Leidsedwarsstraat
daar is het altijd
nacht en dag,
dag en nacht
een leven van jewelste.

Daar hoor je honderd talen,
tot de vrouw
die met de bakker praat,
toeristen
en passanten,
de vent die met zijn hoge nood nog even
naar de hoeren gaat.

In de Lange Leidsedwarsstraat
daar is het altijd
nacht en dag,
dag en nacht
een leven van jewelste.

Behalve vandaag,
er liggen bloemen op de straat.

Herman van Veen