Rob Aalpol schreef 20 december 1969 in de PEP

Herman van Veen


PEP: Wat onderscheid je van een cabarettier als Fons Janssen of Toon Hermans?
HvV: Ik ben 24 jaar en ik geloof dat daar alleen al het grote verschil ligt. Ik heb ideeŽn die mijn leeftijd meebrengen. Ik breng bijvoorbeeld gekke shock-effecten in mijn programma, een lichtflits door de zaal of zo. Zoiets zouden zij nooit doen.

PEP: Je tvoptreden van vorige winter was niet zo'n succes dacht ik.foto: Claude van Heyne Hou je niet van optreden voor de tv?
HvV: Jawel! Vreselijk veel! Ik vind het geweldig om te doen! Maar volgens mij was de hele zaak overbelast. Daardoor was het niet goed. Ik heb er niet genoeg tijd aan gegeven, weet je. Mijn persoonlijkheid kwam niet over. Ik zou het nu heel anders doen!

PEP: Hoe komt het dat "Suzanne" een topper is geworden?
HvV: Zoiets weet je nooit, maar misschien ....(lang nadenken)..... de combinatie van tederheid, geloof, melodie en presentatie. Dat was allemaal af. Nog steeds! Ik heb de stomme mazzel gehad dat ik het voor elkaar kreeg. Je kunt alleen maar hopen dat het een tweede keer ook gebeurt.

PEP: Speel je nog weleens viool?
HvV: Ja! Nog altijd! Enorm rustgevend hoor. In mijn programma heb ik trouwens een act met een viool. Ik vind vioolspelen heerlijk, omdat het een combinatie is van gevoel en techniek, vakmanschap, en daar hou ik van.

PEP: Vind je het leuk als de mensen je op straat herkennen?
HvV: Ja gewoon omdat de manier waarop ze je herkennen prettig is. Niet zo van "huh... daar heb je Herreman" (wijzen met het vingertje), maar ze zeggen je gedag. Ze kennen me net zoals de bakker of de groenteman. Wat ben ik ook? Ik heb gewoon iets anders gedaan dan de bakker en de groenteman. Ik ben op een andere manier in hun huis gekomen, maar dat is alles.


HvV:Oh, hele bossen! Ik zou een hele lijst kunnen maken die loopt van James Brown tot Jacques Brel, van Leonard Bernstein tot Danny kaye! Er zijn er zoveel, weet je. Ik prefereer niet een bepaald genre. Maar ja, een man als Jacques Brel inspireert mij enorm. Ik bewonder mannen als Serge Reggiani, Toon Hermans en Wim Kan. Barbra en Barbara Streisand zijn fantastische vrouwen. Van Bob Dylan ben ik helemaal kapot geweest en van de Beatles ben ik dat nog steeds. Hun laatste elpee is steengoed!

PEP: Wat is Harlekijn Holland?
HvV: Hmmm.... je zou het zo kunnen formuleren: een productiebedrijf dat ontspanning produceert in de ruimste zin van het woord. We organiseren cabaretvoorstellingen, tentoonstellingen, noem maar op, ook klassieke concerten en jazz.

PEP: Wat zijn de plannen voor later?
HvV: Met Harlekijn draaien we tot mei. Dan gaan we met vakantie en in het najaar hebben we een tournee door Duitsland, Engeland en BelgiŽ.

PEP: Is Nederland nog steeds te klein voor je?
HvV: Dat heb ik eens gezegd, ja, maar dat is gewoon verkeerd uitgelegd! Ik wil m'n ei ook weleens in het buitenland leggen. Is daar wat op tegen? Ik kan toch niet tot mijn veertigste kringetjes blijven draaien langs onze vaderlandse theaters? Na een paar jaar kennen ze je wel! Kijk naar Ada Kok!! Die zei op een gegeven moment dat het Sportfondsenblad te klein voor haar was en dat ze naar Mexico wilde. Maar ik wil natuurlijk niet uit Nederland verdwijnen. In dit kleine landje blijf ik elk jaar een stoot voorstellingen geven, hoor.

PEP: Ga je nog nieuwe platen maken?
HvV: In december komt een nieuw singeltje uit. Er zijn vier nummers voor opgenomen, maar welke gebruikt worden, weet ik nog niet. In februari verschijnt een nieuwe elpee en er zijn plannen om een plaat te maken met alleen maar eigen werk. Maar dat duurt nog wel een tijdje.

PEP: Ben je in het dagelijks leven ook zo humoristisch en ad-rem?
fot: Claude van Heye HvV: Dat weet ik zelf niet. Vraag het aan Marianne, m'n secretaresse. Ik probeer overal te zijn wie ik ben, weet je. Ik denk niet dat er zoveel verschil is tussen mijn gedrag in en buiten de zaal. Op het toneel is het natuurlijk een stuk romantischer, je bent er een stuk bewuster van wat je zegt, maar veel verschil maakt het toch niet.

PEP: Welke platen verdienen dit jaar een Edison en hebben die niet gekregen?
HvV: Ha!... Louis van Dijk voor zijn nieuwe plaat, eindeloos! Jasperina de Jong voor die machtige plaat van haar tv-shows. Weet je, het is mij niet helemaal duidelijk waarom iemand een Edison krijgt. Neem nou die laatste plaat van Serge Reggiani! Die is minstens zo goed als de plaat waar hij vorig jaar en Edison voor kreeg. Voor mij verdient hij met die laatste plaat weer een Edison. Maar ze willen iemand geen Edison geven als hij er al een gehad heeft. Dat vind ik geen argument!

PEP: Je kunt kiezen uit drie vakantiemogelijkheden: op Ibiza in de zon gebraden worden; Ďn tocht langs alle musea in Noord-ItaliŽ of een trektocht met een huifkar door Ierland. Wat kies je?
HvV: Ierland!!!

PEP: Waar hou je meer van, een goede probleemfilm of het betere lach- en gierwerk?
HvV: Daar kan ik maar een ding op antwoorden.... Jack Lemmon en Catharine Deneuve in April Fools. Wat ik daarmee bedoel, is dat een goede film net zo goed problemen als lachen-, gieren-, brullen toestanden kan brengen. In April Fools zitten komische, maar ook heel serieuze gedeelten. En voor The Graduate geldt precies hetzelfde.

PEP: Ben je een materialist of een idealist?
HvV: ???... Beiden! Dat kun je niet los van elkaar zien. In de eerste plaats voel ik me een idealist, maar ik heb ook belangstelling voor geld. Het spijt me hoor, maar om een ideaal te verwezenlijken heb je plasters nodig. Dat moet je in de gaten houden! Johan Cruyff gaat toch ook niet bij F.C. Ďt Gooi spelen omdat dat zo'n gezellige club is? Natuurlijk doet hij dat niet! Bij Ajax kan hij veel meer bereiken als bij iedere andere club!

PEP: Heb je ooit in protestmarsen meegelopen?
HvV: Nog nooit! Een protestmars valt niet zo op, dacht ik! Als er werkelijk een zaak zou zijn die ik de moeite waard vind om me voor in te spannen, zou ik beslist meedoen. Maar dan zou ik een vorm van protest verzinnen die wel de aandacht trekt, iets dat niet zou mogen, maar waarbij de wet me niet kan grijpen!Rob Aalpolterug naar de index