Robin Bruinsma schreef op 20 augustus 1999 in de Amersfoortse Courant

Filmsterren komen naar AmersfoortAMERSFOORT – Het gebeurt zelden of nooit dat buiten de Randstad een feestelijke premiére van een Nederlandse speelfilm plaatsvindt. Maar volgende week woensdag wordt de ban gebroken in Amersfoort. In het Grand Théatre speelt zich dan de galavoorstelling af van Nachtvlinder, de nieuwe film van Herman van Veen.

De verklaring voor de keuze van Van Veen is simpel: "Ik vind Amersfoort een prachtige stad en het Grand is een mooie bioscoop. Waarom altijd Amsterdam of Rotterdam? Amersfoort is net zo geschikt voor een galapremiére". Van Veen kent Amersfoort vooral uit de periode dat hij in Soest een boerderij bewoonde.

Sterren bekijken dus voor de ingang van de Amersfoortse bioscoop. De acteurs en actrices arriveren vanaf half acht in een rijtuig of op eigen gelegenheid. De rode loper wordt uitgerold voor Babette, de dochter van Herman van Veen, Arthur Kristel, zoon van Sylvia Kristel en auteur Hugo Claus, Ramses Shaffy, Karin Bloemen (zij is met zwangerschapsverlof en sluit op zondag 12 september het Amersfoortse Uitfestijn met een optreden) en cabaretier Bert Visscher. Ook zanger Syb van der Ploeg van de Friese popgroep De Kast speelt een rolletje in Nachtvlinder.

Zoals dat hoort bij galapremiéres gaan de genodigden na aankomst in besloten kring de film bekijken en napraten op een receptie.

Nachtvlinder is de tweede film van Herman van Veen. Eerder, in 1979, maakte hij het relatiedrama Uit Elkaar. Vormde toen de scheiding van zijn echtgenote Marloes Fluitsma zijn bron van inspiratie, Nachtvlinder mag worden beschouwd als een cadeau aan zijn overleden vriend Aloïs. Nachtvlinder valt in de categorie `fantasyfilms`. Een sprookje over een koning, een prins, een slechterik en de vlinder als symbool voor de ziel van de overledenen. De productie, uitgebracht door Universal, kostte ruim twee miljoen gulden. Begin september draait Nachtvlinder in de bioscoop.
terug naar de index