AD / UN

Herman van Veen schrapt tientallen theatervoorstellingen

8 mei 2020

SOEST Als er vanaf 1 september in de schouwburgen weer gespeeld zou kunnen worden, heeft Herman van Veen zestig voorstellingen moeten verplaatsen. „Duurt dit tot het eind van het jaar dan worden dat er een dikke 120”, zegt de Soes-ter theatermaker, die dit jaar zijn 75ste verjaardag wilde vieren met een reeks voorstellingen.


Dat geldt overigens ook voor de voorstellingen op het Arts Center op landgoed De Paltz in Soestdui-nen. „Dit betekent voor ons: als deze voorstellingen alsnog gespeeld kunnen worden, hebben we gewoon heel lang een uiterst zorgelijke vakantie gehad en moeten we daarna wat harder zingen.”

De vaste salariskosten voor Van Veens bedrijf Harlekijn Holland BV worden voor drie maanden voor 90 procent door de overheid vergoed. „We bouwen nu dus wel een echte schuld op. Maar daarin zijn wij niet alleen”, zegt Van Veen.

Het Landgoedtheater De Kap-schuur op De Paltz kan deze storm doorstaan, meent de Soester artiest. „Wij vroegen sowieso al nooit entree. Wij zijn deels een non-profït-organisatie.”

Sinds afgelopen dinsdag is het Arts Center weer voor het publiek geopend. In de villa is een corona-vriendelijke route uitgezet langs een overzichtstentoonstelling van Van Veen en enkele anderen.