Leeuwarder Courant
Rudolf Nammensma

75-jarige Herman van Veen is nog steeds 'zo vrolijk'

7 maart 2020

Tussen het debuut van Herman van Veen en zijn nieuwe voorstelling van zo n vijfenvijftig jaar later, liggen 1S0 cd's, 80 boeken, 500 schilderijen en mega veel optredens "Met dat kun je wel zien dat is hij' viert de veelzijdige kleinkunstenaar met het donzen stemgeluid zijn vijfenzeventigste levensjaar.


'Zodra de schemer was gedaald was je niet langer verdwaald.' In het eerste lied, waarin de wereld er een is van mica ruitjes en schuurtjes met de fiets er tegenaan, is de toon meteen gezet. Dit is Herman van Veen zoals men hem kent. Een artiest met oog voor het kleine, gevoelige, zichzelf begeleidend op viool, soms muzikaal overschake lend op opzwepende Flairck-achti ge muziek, meteen gevolgd door een scherp contrasterend, teer nummer.

Dit is ook Van Veen in zijn bekende bespiegelende rol, relative rend en niet dikdoenerig Volgens eigen zeggen is hij zijn leven begonnen als negen pond krijsend vlees, in de nadagen van de laatste wereldoorlog, in een gezellig kopjes-koffie-land. Binnen de kortste keren schroeft hij het knusheidsgehalte op, wisselt hij zijn liedjes al met zangerige, humoristische, soms anekdotisch aandoende conferences.
Met korte citaten: 'Ouder worden gaat vanzelf... en vanzelf over' En klassiekers: het kwieke Vandaag ben ik zo vrolijk en het dromerige, ruisend begeleide Suzanne.

Op het ene moment barst Van Veen van energie Luttele momenten later is hij de rust zelve.
Deze contrasten en de plotse wendingen, volgens een soort hink-stap-sprong formule, vormen ook nu de pilaren waarop zijn optreden steunt. 'Een groot deel van mijn publiek is inmiddels stof," maar ook het latere heeft hij aan zich weten te binden. Van Veen lijkl niet ouder te worden: hij danst en dwarrelt en bedient zich van een scherpe timing en subtiele kwinkslagen.

Hij knipoogt kort en niet uitbundig naar bijvoorbeeld de vroegere kernwapenproblematiek, homoseksualiteit en de in de huidige coronatijden veelbesproken hygiene. Even staat hij stil bij Erik van der Wurff, jarenlang Van Veens vaste begeleider. 'Hij is op reis', oftewel overleden. Zes jaar terug.

En Van Veens unieke stem? Ook die is nog steeds in optima forma. Fn doseert hij zijn aandeel? Misschien. maar niet merkbaar.
Als hij op jeugdige leeftijd door zijn vaders fotoboek over de wereldoorlog bladert denkt hij 'laat mij maar klein blijven.' Maar hij is gegroeid en als artiest doorgegroeid tot dat hoge niveau dat hij tot aan de dag van vandaag heeft weten vast te houden.RUDOLF NAMMENSMA