AD/UN

Wereldpremière bij feestelijke ode aan de natuur in Carré

12 sept 2019

De bijzondere voorstelling voor de 80ste verjaardag van prinses Irene, maandagavond in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, kent een heuse wereldpremière. Choreograaf Toer van Schayk creeerde een nieuw ballet, speciaal voor deze avond, met als thema aarde en wind. Ook wordt een pas de deux uitgevoerd uit het requiem van Mozart, dat over de relatie tussen mens en dier gaat. Maar de feestelijke avond gaat niet alleen om dans. Allerlei kunstvormen komen aan bod.


Prinses Irene: „Met het NatuurCollege wilden we in deze tijd, vol spanningen en onzekerheden, eens een ode aan de natuur brengen, vanuit de kunsten. Laten we de natuur vieren en onze dankbaarheid tonen voor al het leven op aarde. Het wordt een mooi boeket, ik heb met alle kunstenaars persoonlijke gesprekken gevoerd over het thema en hun gevraagd daar hun eigen antwoord op uit te voeren.”

Dat doen onder meer Claudia de Breij, harpiste Lavinia Meijer, zangeres Nora Fischer, gitarist Mar-nix Dorrestein, hoboïste Maria Pedano, gitariste Edith Leerkes, dichter des vaderlands Tsead Bruinja en de dichters Anne Vegter, Babs Gons en Mustafa Stitou. Herman van Veen, al lange tijd een hechte vriend van prinses Irene, heeft de artistieke leiding en sluit de avond af.

De prinses beschouwt zichzelf niet als middelpunt van de avond. „De natuur is het middelpunt. Ik kan me niet herinneren dat zoveel verschillende kunstvormen samen zijn gekomen om de natuur te eren. Ik hoop ook dat het mensen raakt en inspireert om verder te gaan.

Ik hoop dat Carré daarom bomvol zit."


Voor kaartverkoop: www.carre.nl/voorstelling/samen