de IJsselbode
Siem van der Burg

In het bos zijn de wilde dieren...

9 juli 2019

In het bos zijn de wilde dieren. In het bos zijn de wilde dieren en de bosmuis en de processierupsen. Taalvirtuoos, acteur, componist Herman van Veen maakte een mooi zangspel "de Kus" voor zijn buurmannen Dennis de Groot en Mark Haayema.


Er werden vrienden uit het vak aangetrokken. En Dennis regelde acteurs en zangers uit het gezelschap waarmee hij in Oudewater Ciske de Rat op de planken had gezet.

Ze waren meegetroond naar Soest om mee te spelen en te zingen; op het landgoed "De Paltz" in Soest van buurman Herman van Veen.Er werd hard gewerkt aan het zangspel dat deels tijdens de voorstellingen en de rerepetities ontstond. De eerste voorstelling was een kwartier korter dan de laatste.

Er werd elf voorstellingen lang geacteerd, gedanst en gezongen.Vooral met taal gespeeld. Sprookjes en de actualiteit vochten met elkaar. Alles speelde zich af rond een steen die zacht was geland in de tuin. De elfen en de kabouters wisten er meer van. Het publiek mocht mee fantaseren.

Het verhaal is gïnspireerd op dat van Doornroosje.. Het prinsesje dat zich prikt en heel lang moet slapen totdat er een prins op een witte schimmel voorbijkomt die haar wakker kust."De Kus" is een variatie op dat thema.Een sprookje voor volwassenen over de liefde, waarheid, een misverstand, de wind,dageraad,uitvluchten,dromen, een steen en de kus.

Het was een inspannende en inspirerende ervaring voor de door Dennis aangetrokken acteurs uit Haastrecht, Oudewater en Montfoort.
Het was vooral ook leerzaam geweest.. Herman van Veen was er al die tijd bij betrokken. Was heel benaderbaar. Zat tijdens de voorstelling onopvallend op een bankje. Mengde zich aan het slot even tussen de dansende toechouwers en was verdwenen voordat je er erg in had. Na afloop onder het genot van een drankje in de met kunst gevulde villa van het landgoed raakten ze er niet over uitgepraat.Siem van der Burg