Piet van Dijk schreef 19 augustus in het AD-UN
Alfred Jodocus is Soester eendje geworden


SOEST - De vogels in de bossen van de Lange Duinen bij Soest zijn bofkonten. Ze zitten altijd gratis op de eerste rang in openluchttheater Cabrio.

foto Marnix Schmidt

Vaak geeft een zanglijster tot het gaat schemeren luidruchtig commentaar op wat er allemaal te horen en te zien is. Bij Alfred Jodocus Kwak donderdag- en gisteravond hielden de vogels zich stil. Uit respect. Bij de première van Eend Goed Alles Goed behoor je je immers te onthouden van commentaar; je soortgenoten val je niet af. Trouwens, Alfred is een guitige eend met leuke invallen, vooral bij het invallen van de schemering.

Alfred is sinds donderdag- en gisteravond een beetje een Soester eendje geworden. Zijn schepper, Herman van Veen, woont in Soest. De Herman van Veen Studios zijn in Soest. En Kwak heeft zich exclusief voor Nederland in Soest ontpopt als ambassadeur van Unicef.
Gewoon onder het dak van de hemel, solidair met al die arme kinderen die geen dak boven hun hoofd hebben. Geen Soester zou het in zijn hoofd halen de stoere mannen van het plaatselijke mannenkoor Apollo te identificeren met een lollig eendje.
Toch was er een delegatie Apollieden om de zang van Herman te ondersteunen. En ook nog een kleine rol als figurant kreeg. De heren staken een paraplu op als het over regen ging, en mochten boe roepen toen gemaskerde schurken het toneel betraden om de Rechten van het Kind te stelen.
,,Maar we vinden het een eer om mee te doen. We zijn best een vrolijk koor,’’ zegt dirigent Paul Michèl Tijssen.

Alfred Jodocus Kwak (zielig, zijn ouders zijn overreden door een vrachtwagen) maakt een reis door hemel en aarde op zoek naar hulp voor de hongerende kinderen van de wereld. Hij wil zo graag wat doen, want de cijfers liegen niet. Een woord van zes letters (’als ik kon toveren’) bleek het toverwoord: Unicef. Met de U van U, de N van Nu, de I van Iedereen, de C van Cijfers, de E van Eerlijk en de F van Fatsoen (als je een hart hebt in je lijf, dan geef je). ,,Als je iets wilt doen, doe het dan samen.’’
Gitariste Esther Leerkes, Harlekijn Danstheater en Petra’s Dansschool werkten aan de voorstelling mee.


Door PIET VAN DIJK