Drachtsercourant

‘De wolf, back in town’ in Nij Beets

7 sept 2019

Nij Beets ‘De wolf komt naar Friesland.’ Het zou zomaar een nieuwskop kunnen zijn. En niet eens gelogen, want theatermaker Folkert Wesseling neemt het mystieke dier mee het podium op.


De voorstelling "De wolf, back in town" speelde in juli al tweemaal op het Herman van Veen Arts Center en op de Veluwe, vlakbij het wolventerritorium. Dat was zo’n groot succes, dat hoofdrolspeler en initiatiefnemer Wesseling heeft besloten de voorstelling nu ook te spelen in “eigen” provincie. Op 18 oktober is het te zien in Nij Beets.

De wolf; het is een van de meest gebruikte personages in sprookjes, mythen en fabels. Lang leek er voor het mystieke dier enkel nog een toekomst weggelegd in boeken en verhalen, maar niets is minder waar. De wolf is back in town. Reden voor theatermaker Folkert Wesseling (24 jaar) om een voorstelling te maken over de wolf. Hij interesseerde zich erg voor alle nieuwsberichten die vertelden over opgemerkte wolvensporen, rondzwervende wolven, tot aan de vestiging op de Veluwe.

Humoristisch

Zijn solovoorstelling mocht rekenen op enthousiaste reacties. "Hoe één blonde jonge Friese kerel het voor elkaar krijgt om drie kwartier boeiend en humoristisch over een wolf te redevoeren. Van begin tot eind amuserend met veel wisselingen in tempo, verrassende wendingen, aangename overdenkingen, interactie met het publiek. Talentvol neergezet door Folkert Wesseling met onmiskenbaar een heerlijk Herman van Veen-sausje eroverheen. Een aanrader!"

Staatsbosbeheer

"De wolf back in town" is een voorstelling die op een theatrale wijze informatief vertelt over de wolf. Wie is het beest en kunnen wij begrijpen waarom de wolf voor de Veluwe heeft gekozen? Folkert heeft in de voorbereidingen veel met "wolvenexpert" Lennard Jasper gesproken. Hij is boswachter op de Veluwe, en de wolf zit ergens Lennards natuurgebied. Zonder de samenwerking met Staatsbosbeheer was deze voorstelling niet tot stand gekomen.

Folkert is inmiddels al weer drie jaar te bewonderen in verschillende voorstellingen van Herman van Veen. Toen hij Herman vertelde over het idee om een voorstelling over de wolf te maken, was het antwoord; “Mooi, dan gaan we samen klussen aan de wolf”. Ze schreven beide het script, en Herman van Veen nam de regie op zich. Een mooie samenwerking tussen een zeer ervaren theaterman, en een jonge Friese theatermaker.

De voorstelling is 18 oktober om 20.00 uur in het openlucht museum Damshûs Nij Beets. Kaarten bestellen via: www.damshus.nl. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.