Soester Courant
Martin Huizenga

Publiek wordt danser op Antidote

3 juli 2019

ACHTER DE SCHIJNWERPERS


Wat:
Antidote (=Tegengif)
Dansfestival.

Waar:
Landgoed De Paltz.

wanneer:
Het weekend van 28, 29 en 30 juni.


De lanen van het landgoed zijn sier-kunstwerken van de 'stratenmaker op land show'. De bomenpracht filtert het zonlicht en doet de stralen wapperen. In het verdwijnpunt van de oprijlaan krijgt de in overvloed schijnende zon vrij spel en schijnt het zonlicht zo fel, dat schakeringen in het wit verdwijnen. Het hele weekend zijn dansers, choreografen, performers, technici, denkers, kunstenaars en publiek actief in voorstellingen, verhalen, workshops en discussies.


Doke en Koen kwamen vorig jaar bij elkaar. Dansers in hart en ziel, maar 'gevangen' in de harde wereld van de traditionele dans. Een vernieuwingsslag in de dans volgde. Een democratisch 'laboratorium voor gemeenschappelijkheid en solidariteit'. Koen: „Ook als je geblesseerd bent, kan je mee dansen en improviseren om de kwetsuur heen." Ze organiseerden sponsors en een netwerk in Amsterdam, Berlijn, Parijs, Brussel en Kaapstad. „In al deze plaatsen gaan we optreden. In Soest voor het eerst op de De Paltz en in samenwerking met het Herman van Veen Arts Center."

ILLUSIE

Op het grote Toneel voor de Villa danst onder andere de groep 'De Sita Ostheimer Company' uit Berlijn: Us -two and Molimo. „Tijd is een illusie, jij en ik zijn broeders, een zoektocht naar de ander." Of 'the Fall' van Doke en Marion, gebaseerd op verlating tussen moeder en dochter in de Griekse tragedie. „Hoort schuld bij het ouder worden?" Achter het podium staat een struisvogel van cortenstaal oplettend op één poot, en beschouwt roerloos alle bewegingen.

BEWUSTZIJN

In de kapschuur workshops van de Gaga beweging met een oorsprong in Israël. Geen vaste bewegingen en regels. Ontstaan uit het geloof in de genezende, dynamische en steeds veranderende kracht van de beweging. Een nieuwe manier om kennis en bewustzijn te verwerven via het lichaam. Er is daar geen toegang voor het kijkend publiek. Echter, iedereen mag meedoen. Publiek wordt danser. Xanthe leidt de workshop. Ze hijgt even uit tussendoor: „Er wordt zonder zicht op jezelf gewerkt. Dus geen spiegelwand. De spiegel zit in je hoofd."

De tentoonstelling in de Villa. De laatste dagen 'Het zicht voorbij' van fotograaf Jacques Renoir over Monserat Le Lac. Twaalf foto's in een opstelling van vier bij drie. Of een serie reliëfpanelen van lucifers en kleurpotloden, keurig op orde. De blokhut in het bos doet dienst als 'Cinema'. De film 'Lagune' waar de Zuid-Afrikaanse danser en choreograaf TUTU schittert in een decor van ronde en parabolische sculpturen 'the challange was really to bring the space geiled to the move-ment.' Wegwijzers naar overal, zelfs een mogelijkheid in het café om je eigen teek te laten verwijderen en een bordje: 'roken op het grind, niet op het gras'. Er hangt een waslijn met knijpers die vragen op een papiertje te drogen hangen. Eentje: „Dans jij ook zo graag de sterren van de hemel?"


Martin Huizenga