De Oud Utrechter
Clasien Calboo-Heideman

We hebben een GOALLIO!'

24 juli 2018

De laatste dag, van het wereld kampioenschap voetbal, zit er weer op. Wat hebben we, op zijn tijd, genoten, en wat zal het saai zijn 'zonder'.


Met enige regelmaat, kwamen er op de tv, ook beelden voorbij, van toernooien uit het verleden. Met al die legendes zoals Johan Cruyff, Johan Neeskens, Ruud Gullit, Marco van Basten, en vooral niet te vergeten onze Willem van Hanegem, die nog even samen met mijn achterneef Kobus Lissenberg in Velox heeft gespeeld.

Elinkwijk

Ik herinnerde me, opeens die dag, begin 1960, toen ik een keertje met mijn vader mee mocht naar de derby DOS versus Elinkwijk. Het was een belangrijke wedstrijd in de competitie. Mijn vader zijn duppie was Elinkwijk.
Hij was dan ook best wel wat gespannen. Maar dat mocht de pret niet drukken, ik mocht toch met hem mee. In die tijd, mocht je als kind zijnde, als je bij je vader op schoot ging, gratis naar binnen. Dat gebeurde dus ook.

'Razende Roeland'

Tijdens het verloop van de wedstrijd, wist ik niet wat ik allemaal om me heen zag, maar vooral hoorde.
Er zat een man naast ons die tekeer ging als een 'razende Roeland'. Was het niet over de warme worsten, die je kon kopen, dan was het wel over die speler, waar van hij vond, dat hij de kantjes er van afliep, en schreeuwde....'pas op datje niet over de middenstip valt!" Het deed allemaal veel aan dat beroemde nummer van Herman van Veen denken. "Het gras is daar nogal hoog!!" Er werd gescoord. "We hebben een GOALLIO we hebben een GOALLIO..'" schreeuwde de man. Toen weer... "Hij KEURT 'm af', en nog een keer: "hij KEURT 'm af....DIE K*T! De grensrechter VLAGDE nog géén ééns! Hij KNIPPERDE alleen maar met zijn OGEN!"

Tevreden man

Ik werd het zat, mij teveel kabaal, en wilde naar huis. Maar mijn vader niet! Hij wilde de wedstrijd afzien. "Weetje wat," zei hij. "Ga jij maar "vast iedereen een handje geven. Dan gaan we daarna naar huis."
Hij heeft de wedstrijd toch nog afgekeken. Elinkwijk won. Mijn vader was een tevreden man. En ik, ik was blij toen ik het laatste fluitsignaal hoorde.
Met weer een ervaring rijker, fietsten m'n vader en ik voldaan naar huis.Clasien Calboo-Heideman
Vianen.