De Limburger.nl
Gwen Teo

Erkend door Herman van Veen

19 juli 2018

De drie Limburgse sopranen van Southern Voices beroerden Herman van Veen vorig jaar met hun a-capella- zang. Nu staan ze op de planken in zijn theatervoorstelling 'Robin & Robel' die te zien is op Van Veens landgoed in Soest.


Het klinkt als een muzikaal sprookje: drie koorleden vormen een a-capellagroep, om twee jaar later te worden ontdekt door Herman van Veen.
Voor de Maastrichtse Elmy Kremer (32), zus Aukie Pijper (26) en vriendin Eline van den Broeke (28) uit Heerlen is het werkelijkheid. Dankzij Van Veen hebben de sopranen van Southern Voices het afgelooen jaar op grote podia gestaan; ze traden onder meer met hem op in koninklijk Theater Carré in Amsterdam, de Grote Kerk in Naarden ;n de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Op uitnodiging van het Amsterdams Kleinkunst Festival verkten ze mee aan een hommage van de geestelijk vader van Alfred Jodocus Kwak.

Inmiddels zijn de zangeressen dus wel wat gewend, toch moeten ze elkaar af en toe in de arm knijpen nu ze hun "grote droom beleven". Veel tijd hebben ze daarvoor overigens liet. Na twee weken intensief repeteren, spelen Kremer, Pijper en Van den Broeke momenteel mee in de muziektheatervoorstelling Robin & Robel, die wordt geproduceerd en geregisseerd door Van Veen. Dat gaat gepaard met nieuwe uitdagingen.

Robin Hood

Behalve zangkwaliteiten heeft rasartiest Van Veen namelijk ook acteertalent bespeurd bij de vrouwen. Het heeft geresulteerd in uitbreiding van rollen, laten ze opgetogen wéten. Ze zijn voor de leeuwen gegooid en hebben geleerd zich "kwetsbaar op te stellen bij gevoelsmens Herman", die volgens hen "heel intuďtief" regisseert. Robin & Robel is geďnspireerd op de mythe van Robin Hood. "Het is een sprookje over ongelijkheid in verdeling", zegt Van Veen. "Dat was tweeduizend jaar geleden weinig anders dan nu. Eritrese vluchtelingen vertolken belangrijke rollen in het stuk." Kremer, die onder andere de rol van boze koningin toebedeeld heeft gekregen, vertelt dat ze hysterisch dient te worden tijdens de voorstelling. "Je moet je helemaal durven geven. Eén worden met je rol, net zoals je één moet worden met de muziek. Herman geeft je het vertrouwen om dat daadwerkelijk te doen."
Limburgse Koorschool Cantarella vormt de muzikale voedingsbodem voor Southern Voices. Als de elfjarige Van den Broeke zich in 2001 aansluit bij het koor in Neerbeek voelt ze meteen een muzikale klik met de twee zussen - de persoonlijke klik volgt later. De gedeelde passie voor muziek leidt overigens niet tot conservatoriumstudies. Van den Broeke en Kremer zijn psycholoog, Pijper is arts.Mogelijk voordeel van die keuzes hebben ons in alle vrijheid kunnen afvragen wat bij ons past. Cons toriumstudenten komen vaak operawereld terecht, wij zitter misschien minder in een niche."

Billy Joel

De komende dagen logeert he trio in een hotel dicht bij landgoebd de Paltz in Soest, waar Robin & Rebel wordt opgevoerd in het Herman van Veen Arts Center. In okt keren de sopranen terug om hun eigen repertoire ("classical cross over") ten gehore te brengen tijdens twee concerten. Dat varieert van interpretaties van Keltische liederen tot een nummer van Billy Joel. De vijfjarige dochter van Kremer komt ongetwijfeld kijken. Het is de keerzijde van de medaille, beaamt Kremer: wie toegewijd is aan een droom heeft minder tijd voor dierbaren: "Dat is het moeilijkste van dit geweldige avontuur."

De Limburgse sopranen zijn nog tot en met 28 juli te zien in 'Robin & Robel'. Gratis kaarten voor de opvoeringen zijn verkrijgbaar; www.hermanvanveenartscenter.comSouthern Voices beetje 0G3NE

Als Herman van Veen Southern Voices tijdens een diner in 2017 vraagt te zingen, raakt hem dat 'diep'. "Eline, Elmy en Aukje hebben dezelfde kwaliteiten in het klassieke als 0'G3NE in het lichte", stelt hij. De sopranen zijn nog tot en met 28 juli te zien in Robin & Robel.
Gwen Teo