de Telegraaf
Stan Huygens

Ik schilder als muzikant

16 okt 2018

Herman van Veen is, behalve zanger, muzikant en schrijver, sinds een kleine twintig jaar ook beeldend kunstenaar. Zijn abstracte werk is als 'een compositie', zo omschrijft hij het zelf. Voor hotel- restaurant Merlet in Schoorl componeerde de artiest ruim 70 nieuwe schilderijen voor de expositie 'Goed voor een glimlach'.


Hoteleigenaren Martin en Carla van Bourgonje houden veel van kunst. Als aanvulling op hun vaste collectie, nodigen ze vaak bekende namen uit om bij hen te komen exposeren. Vorig jaar bijvoorbeeld waren er in Schoorl portretfoto's te zien, gemaakt door zanger Marco Borsato. En toen zij Herman van Veen ontmoetten en hoorden dat hij ook indrukwekkende schilderijren maakt, lag de vraag dus voor de, hand.

"Maar een hotel is natuurlijk geen galerie", stelde Herman van Veen (73) op de openingsmiddag, inmiddels zeer content met het resultaat. "Er zijn hier ramen met zonneschermen, er zijn relatief donkere gangen, lage plafonds. Ik wilde niet zomaar wat werken uit mijn atelier halen en hier ophangen. Dat paste niet. Oftewel: bij mij bepaalt de muur de maat."

En die muren moesten, als het aan hem lag, niet bruin maar wit zijn, dus lieten de Van Bourgonjes ook de huisschilder komen. "Zijn we nu wel blij mee hoor."
Herman, wijzend naar een schilderij tussen twee ramen in: "Kijk, je ziet er toch de kleuren van de klimop en de rode bloemetjes van buiten in terug.
Ik ben hier heel blij mee." Aan de witte wanden grote, kleurrijke, haast lichtgevende doeken. Op een lange tafel liggen juist heel kleine schilderijtjes uitgespreid, met daaronder dichtregels van tekstschrijver Willem Wilmink, die een goede vriend was van Herman. "Ik schilder abstract, maar ben dan geïnspireerd door die dichtregels over een treinreis."

Ook Judith Herzberg, die dit najaar de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren krijgt uitgereikt, is met haar gedichten een inspiratiebron - hij nsm ooit het nummer "Liedje" op naar een van haar verzen. Bij de opening van de tentoonstelling in Merlet zong Edith Leerkes twee gevoelige liedjes met teksten van de dichteres. Het bijbehorende kunstwerk, zo vertelde zij, zijn "kleine schilderijen in klank".

De bevriende kunstenaars ontmoeten elkaar ook in Herman van Veens Art Center op het Landgoed De Paltz in de bossen bij Soest, waar het sinds 2015 is gevestigd. "Dat Art Center is een kunstencentrum, vooral voor jonge kunstenaars. Het is echt een sprookje dat waar is geworden", aldus de naamgever.

Voor de opening in Merlet was als verrassing dochter Babette van Veen uitgenodigd. Ze weersprak dat ze onlangs in een interview had beweerd dat ze 'niets meer met haar vader te maken wilde hebben'. "Hee, ik ben vijftig, had ik gezegd. Ik wil het niet tot mijn tachtigste altijd maar over mijn vader hebben. Maar ik vind het wél leuk." Babette loofde haar vader om zijn tomeloze energie, "hij is honderd mensen in één. Hij kan op één dag schrijven, schilderen, vergaderen, de belastingaangifte doen en 's avonds nog even anderhalf uur in het theater spelen; vijf uur inclusief toegiften. En dat allemaal met het grootste gemak." De alleskunner nam de loftuitingen dankbaar in ontvangst. "Ik ben zo blij dat ik leef", zei hij tegen alle gasten bij de opening. "Eigenlijk heb je als mens te weinig tijd om alles te bewonderen. Want zelfs de lelijkheid kan schitterend zijn."