Nu.nl

'Hilversum III' van Herman van Veen komt in Van Dale

11 feb 2016

De term "Hilversum III bestond nog niet" uit het gelijknamige lied van Herman van Veen krijgt een plek in de nieuwe editie van de Dikke Van Dale.


Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon gemeld in het Radio 5-programma Volgspot. Het lied werd in 1984 geschreven door Willem Wilmink. Hilversum III, de voorloper van 3FM, stond symbool voor de moderne tijd waarin mensen niet meer gezamenlijk liedjes zingen tijdens het werk.
"De term heeft de afgelopen decennia de oorspronkelijke betekenis overstegen", stelt Den Boon. "Het staat nu symbool voor het grijze verleden. De laatste jaren wordt de term zelfs gebruikt om een periode aan te duiden nádat Hilversum III daadwerkelijk bestond."

Nostalgie

"Hilversum III" staat in de taal inmiddels synoniem voor een "nostalgisch gevoel van het verleden waarin het allemaal beter was. We denken bij het horen van die woorden terug aan de tijd dat er nog geen massacommunicatie was en dat mensen met elkaar omgingen en samen zongen."

De term is de laatste jaren in media ook steeds vaker gebruikt buiten de context van de zender of muziek. "In Trouw stond onlangs een artikel over grottekeningen in de oertijd waarin een verwijzing naar de term werd gemaakt." Guus Meeuwis

Hilversum III was een cover van een Duits nummer. Van Veen had in 1984 een top 10-hit met het lied. Het lied staat al jaren hoog in de Top 2000.

Eerder maakte Van Dale ook bekend dat de zinsnede "het is een nacht die je normaal alleen in films ziet" uit het gelijknamige lied van Guus Meeuwis een plek in het woordenboek krijgt. Ook het opnemen van de strofe "harder dan ik hebben kan" van de Zeeuwse band Blřf in het gezaghebbende taalboek wordt overwogen.