WINQ.nl
Thomas v. Huissteden

Rikkert doorbreekt beperkende hokjes door zijn publiek dichter bij elkaar te brengen

6 feb 2018

Hokjes maken hem maar zenuwachtig. Niet zo gek voor een levenskunstenaar die zowel in persoonlijkheid als werk uiteenlopend en veelzijdig blijkt. Rikkert van Huisstede (25) doorbreekt beperkende hokjes dan ook graag om zo zijn publiek dichter bij elkaar te brengen.


Na een studie muziektheater aan het Haarlemse conservatorium, werd Rikkert in diverse gedaantes een vast onderdeel van Herman van Veens toergezelschap – hij begon met het bedienen van de volgspot, evolueerde tot klarinettist, om daarna klaargestoomd te worden voor solozang. Als een mentor leerde Van Veen hem de fijne kneepjes van het vak. “Dat wat Herman leerde van Ramses Shaffy, leerde ik weer van hem.” Na tweeënhalf jaar toeren was volledig solo gaan dan ook vanzelfsprekende stap voor hem.

Eind vorig jaar stond hij voor het eerst met zijn solovoorstelling Zou jij het zijn in de Nederlandse theaters. Meestal in een jurk gehesen, beklom Rikkert het podium om naast nummers van de groten uit de Nederlandse muziekgeschiedenis ook werk van eigen hand voor te dragen, afgewisseld met korte gedichten. Het programma van deze one-wo/menshow stond van tevoren nooit vast en was tussen elke voorstelling in ontwikkeling. En dat vergt talent van een artiest. Ook streefde Rikkert iedere avond een intieme band met zijn publiek na. “Ik voel altijd een soort mooie verliefdheid voor mijn publiek.” Behalve op de planken, verscheen hij ook op de boekenplanken, met zijn dichtbundel Aan de hand. En maakt hij de liedjes-cd Hetzelfde willen.

De toekomst blijft voor Van Huisstede even ongewis als verrassend. Een vervolg op zijn dichtbundel ligt op de plank en hij speelt 8, 9 en 10 februari een vernieuwde versie van Zou jij het zijn in het Ostade A’dam-theater. Als jong talent staat hij later dit jaar nogmaals in de hoofdstad, ditmaal letterlijk in de nok van Carré. Die eerder door Van Huisstede geopende nieuwe zaal van het theater biedt naast horeca namelijk alle ruimte aan opkomend en onbekend kleinkunsttalent, die daar gemakkelijk door het dak kunnen gaan, want je zit er dan al vlak onder.Thomas v. Huissteden