VARA-gids
Youp van 't Hek

BOB & YOUP IN AMSTERDAM

5 april 2018

Theater Carré

Op 5 mei 1971 stond Herman voor het eerst in Carré en ik zeg niet dat ik daar bij was, maar niet veel later wel. Ik moest. Van iedereen die van theater hield. Het gonsde door de stad. Er gebeurde iets sensationeels aan de Amstel. Een Utrechtse jongen met een viool speelde de splinters van de planken. Een jongen met een bloedgoeie band met Harry Sacksioni en Erik van der Wurff. Onnavolgbare humor, verwarrende poëzie en verpletterend muzikaal.


'Ga kijken,' zei ik tegen iedereen toen ik het gezien had. Ik kon niet uitleggen wat er precies gebeurde als Herman speelde. En het aardige is: dat kan ik nog steeds niet. Wil ik ook niet.
Inmiddels heeft hij meer dan 500 voorstellingen in Carré gespeeld. Veel meer zelfs. En Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk liggen aan zijn nog altijd lichte voeten. En Herman speelt maar door. Door en door en door.

Ik ga nog weleens kijken. Gewoon als collega. En een beetje als vriend. Inmiddels kennen we elkaar. En elke keer ben ik weer stomverbaasd en kom ik stoned van de bewondering het theater uit. De clown is over de zeventig en je ziet geen sprankje slijtage. Als een jonge hond dartelt hij over dat podium. Nog steeds omringd door fantastische muzikanten. En ook in 2018 kan ik het aan niemand uitleggen. Misschien is dat wel het geheim. Ga kijken zou ik willen zeggen. Heb een paar vrienden en die gaan minimaal twee keer per jaar naar zijn show. En elke keer zijn ze weer lyrisch. En die blijven zitten tot en met de laatste toegift. Da's knap want Herman geeft er gemiddeld zeventien per voorstelling.
Ik ga altijd na drie toegiften naar huis.

Er zijn nou eenmaal grenzen!Youp van 't Hek