bulletin vrienden Parktheater

Op bezoek bij Herman van veen

okt 2018

Weer een onvergetelijke dag met 'De Vrienden' naar het Herman van Veen Arts Center op het Landgoed De Palz in Soest! Klokslag 11.30 uur begon Gabriel de 56 aanwezige gasten te checker,in het kort vertelde Jan over het dagprogramma en daarna reed onze chauffeur met de extra lange bus de helling van het Parktheater af. Zijn rijvaardigheid, vriendelijkheid en behulpzaamheid gedurende de hele tocht verdient een extra compliment. Zoals gebruikelijk kregen wij ieder weer 2 heerlijke belegde broodjes en koffie of thee aangeboden.


Bij het landgoed aangekomen toonde de chauffeur weer zijn bekwaamheid door het landgoed op te rijden door de nauwe toegangspoort. (Applaus!) Bij de halte stond zelfs een golfkarretje Waar om minder mobiele gasten naar de villa te vervoeren. Er was ook aan alles gedacht.
Hier werden wij ontvangen door de gastvrouw Yvonne Kruiswijk met een kop koffie of thee. Daarvan konden wij in de villa of buiten op het zonovergoten terras genieten. Hierna werd de groep in tweeën gesplitst; de ene helft kreeg een rondleiding in de door Herman van Veen met kunstwerken versierde kamers.

Niet onvermeld mag blijven het vroegere privé toilet van de baronesse met kijkgat in de deur, zodat ze daar zelfs vanaf haar "troon" het personeel in de gaten kon houden! De andere groep kreeg een korte rondleiding door de tuin en langs de daar aanwezige kunstwerken!
Dan wisselden de groepen. De gidsen, vrijwilligsters, waren zeer kundig, zeer onderhoudend én zeer vriendelijk.

Na afloop kwamen wij samen in de villa, waar wij getrakteerd werden op een drankje en bitterballen!

Eerst nog dient vermeld te worden, dat op zondagmiddag 1 juli er een speciale 'Ontroerend Goed'- voorstelling was georganiseerd, waarin tot hun grote verrassing alle nieuwe en oud bestuursleden terecht gedecoreerd en in het zonnetje gezet werden voor hun werkzaamheden en inspanningen voor de niet weg te denken 'Vrienden van het Parktheater'. Zij ontvingen toen door een besluit van 'De Maestro della Commedia' een medaille met oorkonde en werden bij die gelegenheid benoemd tot 'Maestro di Amici' of 'Supervriend'!

Jan en René droegen vandaag trots de onderscheiding duidelijk zichtbaar. Om die reden werden nu alle vrienden, die meegeholpen hadden om de bestuursleden met een gewaardeerde kleurrijke voorstelling te verrassen door Jan bedankt in de persoon van Nans Tjadens. Zij werd door hem - onder dankbaar applaus - benoemd tot 'Vriend van de Komedie' en ontving hiervoor een goudkleurig maskertje, dat verwees naar de Venetiaanse kostuums en maskers die de spelers op 1 juli gedragen hadden.

Nans is maandenlang bezig geweest met het schrijven van de teksten, het voorbereiden, het regisseren en de verwezenlijking van de feestelijke dankbetuiging! Vandaar deze meer dan terecht verdiende beloning.

Na deze heel gezellige bijeenkomst, werden allen naar de toneelschuur, de vroegere Kapschuur, geleid voor het interview met Herman van Veen, dat door niemand beter geleid kan worden dan door Jan. Hij is altijd gedegen voorbereid, ad rem en spitsvondig!

Herman vertelde onder andere dat hij nergens spijt van heeft. Zijn lijfspreuk is dan ook 'Non je ne regrette rien!' Het lied van Edith Piaf, zo vertelde zijn moeder later, zong ze altijd al toen Herman nog niet geboren was. Hij kreeg het dus al met de paplepel ingegoten.

Hij voelt zich een gelukkig mens. Vooral als hij aan zijn ouders terugdenkt, die twee oorlogen hadden meegemaakt en hij niet één. Ook vond hij dat er nooit iets gebeurde, zoals je zou verwachten. Het leven is onvoorspelbaar en altijd anders. Zijn optredens verlopen steeds net als een zeiltocht. Je kunt zelf helemaal geen invloed uitoefenen op de wind en op het water. Elk optreden is dan ook afhankelijk van het soort publiek, de woonplaats of streek en de reacties uit de zaal. Dezelfde voorstelling verloopt heel anders in Eindhoven, dan in een andere stad. Ook heb je veel te maken met je eigen gemoedstoestand. De ene keer ben je blij, een andere keer verdrietig of boos. Een goede samenwerking met en het aanvoelen door je medewerkers, zoals de musici van de begeleidende band, is altijd onontbeerlijk.
Uiteraard ontving Herman het Drie Muzenbeeldje en de bijbehorende oorkonde van Erevriend. Voor de geweldige gastvrouw Yvonne had Jan een mooie doos pralines.

Na het interview had Herman voor een verrassing gezorgd. We kregen nog een concert van "The happy ladies band" met zang van 'the Vandervensisters'. Twee van de drie zangeressen hebben jaren geleden bij Theaterplan gespeeld en kwamen uit Eindhoven! Na hun optreden kwamen ze meteen naar Jan, die ze herkend hadden als de vertegenwoordiger van de Vrienden, die de Prijs voor Jong Talent altijd uitreikt.

Buiten kregen wij nog een mooie balletuitvoering en een verfrissend drankje en toen was de taart op...

Moe en zeer voldaan zijn we daarna weer naar Eindhoven teruggereisd. Onderweg kregen we nog een glaasje wijn of water en een doosje met lekkere zoutjes. Iedereen bedankt voor deze schitterende dag.
Ook René verdient zeker een compliment voor zijn altijd mooie foto's. Een vriendenblad zonder zijn foto's is ondenkbaar. Wij kijken al uit naar de volgende Vriendenbijeenkomst! Met 'Vriend'elijke groet,

Jeanne en Hans Huijbregts

Epiloog

De bus vertrok. Uitgezwaaid, leek het, maar het was Jan die gesticulerend er achter aan rende, hopend de bus te doen stoppen. Tevergeefs. Het colbertje hing er nog in. Mét rijbewijs en autosleutels.

In een nog wachtende auto zaten enkele Vrienden te wachten. Daadkrachtige Els liep er op af, riep: 'Rijden achter de bus aan' en duwde Jan naar binnen. Sam, Marijke, Bert en Jan reden weg. De bus was uit het zicht. Dan maar meteen naar de remise in Bergeyk. Op het gekende adres was er geen van Gompel meer te bekennen. Enkele passanten wisten te vertellen, dat de firma verhuisd was. Naar Veldhoven, maar waar in Veldhoven.

'Niet verder zoeken', zei Sam, 'Op naar Lommel en de reservesleutel ophalen thuis bij Jan'. Alzo gebeurde en dan weer retour naar Eindhoven, waar de achterblijvers geduldig hadden gewacht. Gelukkig was Smaaktheater Dertien open en was daardoor het wachten wat aangenamer.

Terug na de omzwervingen in de Kempen werd er een glas geheven op de goede afloop. Dat wil zeggen dat Jan en René met hun auto naar huis konden. Maar nog steeds zonder jasje! Achteraf bleek daf de bus naar de nieuwe locatie van het bedrijf in Veldhoven was gereden.

's Anderendaags is Jan er heen gegaan, 't Jasje keurig bewaard met alles er op en erin. Goeie mensen die van van Gompel.

Moraal: 'Zo zijn Vrienden'

Met dank aan Marijke en Sam Rozemond en Els en Bert Zonderman.