Leeuwarder Courant
Gooitsen Eenling

Veelzijdige Harlekijn verslaat Pierlala

29 sep 2017

Gebeurtenis: theatervoorstelling van Herman van Veen
Gezien: donderdagavond 28 september in Theater Sneek te Sneek
Publiek: uitverkochte zaal
Bijzonderheden: volpnde voorstellingen op 7 en 8 februari in Leeuwarden, van 19 t/m 22 april in Groningen, op 25 en 26 april in Drachten


Hier volgt een waarschuwing voor mensen die allergisch zijn voor Herman van Veen: lees niet verder. Dit wordt een lofdicht met vijf sterren. Want de 72-jarige theaterlegende liet donderdag in Sneek maar weer eens zien hoe veelzijdig hij is en hoe hij een puliek weet te imponeren.Na 183 cd's, 26 dvd's, een tachtigtal boeken en voorstellingen over de hele wereld sinds 1966, zou niemand Herman van Veen erop aanzien als hij het wat kalmer aan zou doen. Niets van dat alles. In zijn jongste programma dat nu door Nederland toert zingt, speelt, danst en vertelt hij met een onnavolgbare en aanstekelijke energie. Een afwachtende zaal tovert hij om tot een uitgelaten horde die lachend de kille septemberavond tegemoet treedt.

Het fundament van zijn programma wordt gevormd door de liedjes. Wat een juweeltjes. Veel nieuw repertoire met vaak een stevige begeleiding dankzij de inbreng van jonge muzikanten. Het swingt er op los, zoals laatst ook te zien was op de Uitmarkt waar Van Veen een hele massa Amsterdammers aan het dansen kreeg. En de stem van de maestro klinkt voller, warmer dan ooit.

Allerlei onderwerpen passeren de revue. Persoonlijke en maatschappelijke thema's worden fraai in poŽtische taal uitgedrukt. Zo schildert Van Veen middels geraffineerde arrangementen uiteenlopende emoties als weemoed, nostalgie, verwondering en blijdschap. Ook de sfeervolle instrumentale intermezzo's zijn divers getint van klezmer tot jazz, van verstild tot uitbundig.

Harp, gitaren, violen, toetsen en percussie vormen een perfect samenspel. En natuurlijk zijn er de liedjes van vroeger die massaal worden meegezongen. Maar ook die zijn in een nieuw jasje gestoken, gemakzucht is Van Veen vreemd. De meestal hilarische verhalen zijn mooi gedoseerd in deze toch al zo uitgebalanceerde voorstelling. Met als hoogtepunt de illustratie van het acteerwerk van zijn vader. Het spelplezier van zowel Van Veen als zijn compagnons is zo groot dat je als toeschouwer zou wensen bij die dub te horen.GOOiTSEN EENLING