3 voor 12, utrecht
Freek Liebrand

Speciale ‘A Day In The Forest’ Wintereditie

Sprookjesland wordt zondag een winterfestival

28 jan 2016

Aanstaande zondag 1 februari is het tijd voor de allereerste wintereditie van ‘A Day In The Forest’, het meest exclusieve DIY festival van Nederland. Plaats delict: Landgoed De Paltz, een verborgen sprookjesland nabij Vliegbasis Soesterberg. 3voor12/Utrecht sprak met organisator Bo Menning (Aestrid) om te horen waarom we zondag niet gewoon een boswandeling willen maken, maar vooral naar A Day In The Forest moeten gaan.


De aanleiding

Een groep bevriende muzikanten uit Soest en omstreken besloot jaren geleden dat ze een evenement wilden optuigen om elkaars nieuwe werk te beluisteren. Zo ontstond een eerste editie van een huiskamerfestival bij Marnix Dorrestein van IX, dat later als de Aestrid Factory Show een plek kreeg op de culturele agenda van de 035-regio. Sinds twee jaar heet dit initiatief A Day In The Forest en heeft het een plek gevonden op Landgoed De Paltz, in samenwerking met het daargelegen Herman van Veen Arts Center.

De setting

Landgoed De Paltz is een verborgen pareltje in de bossen van de provincie Utrecht. Na jarenlang afgesloten te zijn van de moderne wereld is het terrein nog niet zo lang open voor publiek. Omdat het de eerste wintereditie wordt, zijn de meeste activiteiten en optredens gelukkig binnen. Er is een hoofdpodium in de mooie en tevens verwarmde kapschuur waar ook regelmatig theatervoorstellingen georganiseerd worden. Het tweede podium is in een verwarmde tent. Om het winterse sprookjeslandschap extra aangenaam te maken zijn er naast heaters ook vuurkorven en warme dranken. Landgoed De Paltz vind je vanzelf aan de N413 tussen Soest en Soesterberg. OV-gangers kunnen gebruik maken van de shuttleservice vanaf station Soest Zuid. Voor meer informatie over de locatie en het festival kan je terecht op de A Day In The Forest -Winter Edition- Facebook pagina.

De programmering

Grondleggers van het festival zijn Bo Menning (Aestrid), Willem Wits (Willem Wits), Marnix Dorrestein (IX) en Jurriaan JJ Sielcken (Aestrid, producer). Hun eigen bands staan standaard op het programma en worden aangevuld met acts uit hun netwerk. Alle acts hebben dus een relatie met de organisatoren en de 035-scene. Dat levert een gevarieerd programma op dat uiteenloopt van de one-man-rock-‘n-roll van Robbing Banks tot aan de door Kate Bush en Björk geïnspireerde elektronica van REINDIER. Veel acts zijn met nieuw werk bezig, dus het publiek kan shows verwachten die ze niet snel bij een poppodium zullen zien. Zo is Aestrid bijvoorbeeld van plan live bosgeluiden te bewerken en deze te integreren in hun muziek. Robbing Banks opent het festival om 15:00 uur, Bonnefooi sluit het feestje af van 21:30 uur tot 22:30 uur.

De reden

Mocht bovenstaande nog geen reden genoeg zijn om te komen, dan zetten we de argumenten? - ingefluisterd door organisator Bo Menning -? nog even op een rijtje: - Landgoed De Paltz is een sprookjesachtig bos dat je echt gezien moet hebben;
- Het festival biedt een aanbod aan bijzondere acts die je niet snel samen op een programma ziet staan;
- Je mag je eigen picknickmand met lekkernij meenemen, maar ook ter plekke word je goed verzorgd;
- Het is ‘pay what you want’, dus neem een kijkje, blijf vooral plakken en betaal wat het je waard is geweest.

Te zien: A Day In The Forest – Wintereditie, met Robbing Banks, Aestrid, Guiseppe Valenza, Willem Wits, Nana Adjoa, REINDIER, The Badger And The Bass, IX en Bonnefooi, zondag 1 februari 2015 @ Landgoed De Paltz in SoestFreek Liebrand