AD/UN
Machiel Coehorst

Herman van Veen exposeert
'De Rooie Droath'
in zijn eigen stad

Timbre zanger en violist in kleur

21 nov 2016

Muzikant en podiumkunstenaar Herman van Veen exposeert in KuuB zijn schilderkunst. De ras-Utrechter opende gistermiddag zelfde tentoonstelling.


Utrecht
In Frankrijk, BelgiŽ en Zuid-Afrika waren zijn schilderijen al te bezichtigen, maar in zijn eigen stad was het er nog niet van gekomen. "Dat vind ik geen enkel probleem hoor. Je moet gevraagd worden."

Toen kunstgalerie KuuB hem benaderde voor een expositie in Utrecht, stelde Van Veen zelf een overzicht samen van recente schilderijen, foto's en grafisch werk. De titel van de tentoonstelling verwijst naar zijn boek De Rooie Droath, waarin hij vertelt over zijn jeugd in de jaren 50, toen hij als krantenjongen voor het Utrechts Nieuwsblad zijn vaste route liep. Het Utrecht van vandaag is niet te vergelijken met het Utrecht uit die jaren: "Het is fenomenaal wat er is bijgekomen en bijgeplant. En fascinerend is het om te zien hoe iets verandert als er ineens achter staat. Overigens verlang ik helemaal niet terug naar die tijd. Ik heb daar totaal geen melancholische gevoelens over."

Penseel

Zo'n veertien jaar geleden, na het overlijden van zijn ouders, besloot Van Veen voor het eerst het penseel ter hand neem. "Die ingeving ontstond toen ik, bij het openen van een kistje met persoonlijke eigendommen van mijn vader, voor het eerst aandachtig naar mijn eigen handen keek." Een expositie in de binnenstad van Utrecht is bijzonder voor Van Veen. "Dit was vroeger een deftige, rijke buurt voor ons. Wij woonden in de Kievitdwarsstraat in een echte volkswijk. Het is mooi dat de tijd je hier naartoe brengt, met alles wat je nu bent en doet."

Na de opening van zijn expositie geeft hij bezoekers tekst en uitleg bij zijn schilderijen. "Maar je moet niet alles uitleggen, want anders verandert het beeld dat iemand erbij heeft. Een vrouw vroeg net: waarom heet dit schilderij Brigitte Bardot1 Toen ik haar dat vertelde, kreeg ze een beetje een rode kleur, haha."
Expressieve werken met felle kleuren voeren de boventoon in KuuB. Van Veens favoriete eigen werk is het schilderij getiteld Korting Viool. "Dat is mijn enige niet abstracte schilderij. Het was een enorm gepriegel om dat voor elkaar te krijgen."

Het werk heeft voor Van Veen een speciale betekenis omdat de viool een cruciale rol speelt in zijn leven: "Toen ik op mijn tiende dat instrument kreeg, had ik een peddel om mee te varen, waar ook naar toe. De viool is mijn horizon."

Is muziek te vergelijken met de schilderkunst?

"Een schilderij is een gestold resultaat, muziek is altijd stromend. Maar tijdens zo'n expositie begint een schilderij ook te stromen en neemt het de positie van de performer over."
Hij besluit beeldend: "Ik ben nu in staat om mijn timbre als zanger en violist over te brengen in kleur."

Te ziwn in KuuB t/m 21 decemberMachiel Coehorst