Soester Courant

Nieuw initiatief: 'Come together, let's make music'

Samen met vluchtelingen muziek maken

18 mei 2016

En van de grootste problemen van vluchtelingen in ons land, is het eeuwige wachten. Hoe zal het verdergaan in hun levens? In het AZC Zeist en in de Noodopvang zijn in de loop van 2016 zo'n duizend vluchtelingen gehuisvest. Soester Bert Smit wilde graag iets voor hen doen. 'Hoe kun je ze beter uit hun isolement halen dan met muziek? Hoe leuk zou het zijn als we als Soesters en Zeisters samen met de vluchtelingen muziek gaan maken?' Smit zette het n en ander in werking en vanaf 6 juni is het project 'Come together, let's make music' een feit.


Daar ging natuurlijk een onderzoeksperiode aan vooraf. 'Is er wel animo voor zoiets? Wat is een goede plek om samen te komen? Hoe komen we aan instrumenten? Geld is er ook nodig; hoe komen we daaraan?' aldus Smit. Geen probleem voor Smit, die een groot netwerk heeft. Zijn idee viel in goede aarde. Zo waarderen en ondersteunen al twee belangrijke partijen het initiatief: de gemeenten Soest en Zeist.

Isolement

Het idee ontstond nadat Smit al eerder betrokken was bij een project voor vluchtelingenkinderen op landgoed De Paltz vorig jaar en dit jaar. 'In contacten met het AZC en de noodopvang werd duidelijk dat (jong)volwassen vluchtelingen eveneens behoefte hebben aan activiteiten.
Zo kunnen ook zij enigszins uit hun isolement worden gehaald,' weet Smit. Op dit moment worden amateurmu- sici uit die groep uitgenodigd om samen met muzikale inwoners van Soest, Soesterberg en Zeist muziek te komen maken. Op de eerste en derde maandagavond van de maand van 19:00 uur tot 21:00 uur zal de muziek dan gaan klinken.

'De locatie is de salon van het Offi- cierscasino aan de Kampweg 1 van Soesterberg, op 900 meter lopen van het AZC. Ideaal. We konden de ruimte voor dit initiatief via de beheerder, ANNA Vastgoed & Cultuur, heel goedkoop huren. Ook al zo'n meevaller. Oh ja, en er staat zelfs al een piano die door een Soesterse is gedoneerd, hoe mooi is dat?' zegt Smit glunderend.

IJs breken

De eerste avond op 6 juni zal in het teken staan van ontmoeten en elkaar leren kennen. Verschillende optredens moeten het ijs breken. 'Bezoekers worden onder meer getrakteerd op een optreden van een Iraaks Koerdische vluchteling die de saz bespeelt (zie foto). Dat wordt heel bijzonder.'
Op vervolgavonden hoopt Smit dat iedereen de vrijheid zal voelen om met muziek te komen, mee te zingen en wellicht te dansen.
'Wij zullen de avonden begeleiden, maar de deelnemers hebben een grote inbreng. We gaan er met elkaar een muzikaal feestje van maken. Tenslotte 'Music makes the world go round.'

Het project loopt voorlopig tot eind december en zal tussentijds worden gevalueerd. Inmiddels zijn 'Welkom in Zeist/Soesterberg' en de lokale culturele sector en organisaties in Soest en Zeist ook betrokken,' aldus Smit.

Iedereen die als amateur of professional muziek wil maken, is uitgenodigd. Opgeven voor deelname (inclusief instrument) kan via info@ makemusictogether.nl. Zie voor meer: www.makemusictogether.nl.


Instrumenten gezocht

Zeker vluchtelingen zullen niet allemaal een instrument hebben. Daarom worden nog muziekinstrumenten gezocht. Wie een instrument wil uitlenen of doneren, kan contact opnemen via info@makemusictogether.nl.