AD/UN
Hans van den Ham

Herman van Veen verliest de Domtoren niet uit het oog

'Ik ben niet zo van met z'n allen met kerst aan tafel'

17 dec 2016

Alleskunner Herman van Veen - zijn oeuvre is bijna onmetelijk - stelde afgelopen jaar voor het eerst schilderijen van zijn hand tentoon in zijn geboortestad Utrecht. 'Mijn mooiste expositie ooit.'


Utrecht

Je kunt niet zeggen dat u op uw lauweren rust?
"Nee. We spelen nog 140 voorstellingen per jaar, over de hele wereld. Ik heb een grote familie en een levendige firma. Elk jaar doen we ook de kerstconcerten. Zo vermijd ik bepaalde bijeenkomsten, haha. Ik ben niet zo van met z'n allen aan tafel en het hebben over ooit."

Schrijver, componist, muzikant, regisseur, acteur, presentator. Is het een zegen om zoveel talenten te hebben of komt elk aandacht tekort?
"Het is een geluk dat ik nergens in gespecialiseerd ben. Ik vind ook echt alles even leuk en kan niet kiezen. Ik weet ook nooit welke vorm een idee gaat krijgen: compositie, film, toneelstuk of poŰzie. Ik laat het gewoon gebeuren."

Schilderen is nog niet genoemd. Exposeert u momenteel voor het eerst in uw geboortestad?
"Ja. Ik schilder al een jaar of 15 en voor het eerst hangen mijn doeken hier. Het is mijn mooiste expositie ooit. Die knakker van Kunstruimte KuuB heeft het prachtig ingericht en een belangrijk deel van de werken zijn op Utrecht ge´nspireerd. En oude vrienden zoals Henk Temming zijn komen kijken. Dat is superleuk."

Geen aandrang om terug te keren naar de stad?
"Ik heb 25 jaar in de stad gewoond en daarna altijd in de buurt. Ik wil de Domtoren niet hit het oog verliezen. Weet je, achter mijn geboortehuis aan de Kievitdwars- straat hadden we een tuin van 8 vierkante meter, met een seringboom die altijd bloeide op de dag dat mijn moeder jarig was. We gingen ook steevast fietsen op zondag, richting De Bilt en Soest. Daar wil ik wonen als ik groot ben, dacht ik toen. Ik woon prachtig op boerde- rij de Paltz. Kom maar eens langs."

Hoogtepunt van 2016?
"Ik heb meegedaan aan een het bevolkingsonderzoek darmkanker. Toen de positieve uitslag kwam, sprong ik een gat in de lucht, want ik kneep hem."

Dieptepunt dan ook maar.
"De verkiezing van Trump. We leren onze kinderen niet te liegen, te manipuleren en te veroordelen. Deze man doet dat wel en wordt nu president van de VS. Leg dat maar eens uit."

Welke kandidaat van de andere kandidaten moet UVHJ worden?
"Gerda Kerkhofs. We moe ten al die vrijwilligers in de zorg koesteren. Ze zijn hard nodig. Fantastisch dat ze dat doet."-Hans van den Ham