Soester Courant

Winnaar tekenwedstrijd Soester Courant krijgt voorstelling op school

Lot komt even langs op deBuut

17 feb 2016

Daltonschool deBuut is een van de basisscholen die meededen aan de tekenwedstrijd rond het kerstverhaal van Boudewijn Paans dat de Soester Courant in december publiceerde. Dankzij de inzending van Marit Kort ging de school aan de Willaertstraat aan de haal met de eerste prijs, een theatervoorstelling. Vrijdag was 'pay-day'.


Het valt niet mee een theatervoorstelling voor 11-12-jarigen te vinden, maar uiteindelijk lukt dat dichter bij huis dan gedacht. Nota bene 'onze eigen' Herman van Veen schreef 'Lot en de Verdwenen Hagelslag'. Edith Leerkens en Robin Scherpen maakten de muziek bij de tekst. De laatste is tevens de uitvoerend artiest en verschijnt vrijdagmiddag op het podium van de school. Met zijn gitaar.

Het verhaal van de rondreizende Lot gaat over kinderrechten. De kinderen van deBuut lepelen er enkele op: recht op genoeg eten, op onderwijs, op een veilig thuis, op sport, op kleding. Scherpen knikt en sleurt zijn jonge publiek mee in het avontuur van Lot.

Op weg naar een logeerpartij bij haar opa leest ze over een vermist meisje dat ze later zal vinden. Omdat de voorstelling nog regelmatig te zien zal zijn in het Herman van Veen Arts Center op De Paltz, laten we het verhaal op deze plaats verder buiten beschouwing.
'Is het echt gebeurd?' wil n van de klasgenoten van prijswinnares Marit Kort weten. 'Een goede vraag,' reageert Robin Scherpen.' 'Herman heeft het verhaal verzonnen, maar ik denk dat heel veel kinderen dit soort dingen meemaken.'

Boodschap

De kinderrechten die de leerlingen vooraf hebben benoemd, komen vrijwel allemaal terug in 'Lot en de Verdwenen Hagelslag'. In de voorstelling zit vooral ook een boodschap als Robin Scherpen zingt: vertel het de bomen en de bloemen...
Als er iets is, praat erover. Dan kan het goed komen, net zoals in het verhaal over Lt en het vermiste meisje.
Van Veen schreef het niet zomaar. De theatermaker, zanger, schrijver, kunstenaar zet zich in voor de rechten van het kind. Hij vindt het van onmetelijk belang dat het goed gaat met kinderen. Zijn filosofie: als het goed gaat met de kinderen, gaat het ook goed met de wereld.

De voorstelling is ondergebracht bij Lot's Foundation. Er zijn posters en filmpjes gemaakt, boekjes zijn in de maak. Saskia Klomps van Lots Foundation heeft twee doosjes met opdrachtkaarten meegenomen, die helemaal in de gedachte achter het verhaal passen. Saskia overhandigt ze aan juf Esther die het geschenk op haar beurt binnenkort in het project 'Mensen' zal inpassen. Als Scherpen en Klomps opruimen, keert juf Esther nog even terug, met twee jongens uit de klas. 'Ze zei den: die Robin lijkt wel op Roel van Velzen.' Robin lacht. Binnenkort gaat hij, als muzikant in de band van Herman van Veen, op toernee door Duitsland en Oostenrijk. Misschien komen ze daar wel ergens de rondreizende Lot tegen.