Thomas Lowette schreef 16 december 1998 in Het Volk (Bel)

Kerstmis volgens Van Veen


Twee jaar geleden wilde Herman van Veen eens "iets helemaal anders" doen. Maar wat heet "anders" voor iemand wiens leven in dienst staat van taal, mensen en mensentaal? Wanneer Van Veen met zijn dertig jaren métier het kerstverhaal vertelt en zingt, blijven verrassingen niet uit.foto: chris
janssen Herman van Veen is met dit kerstverhaal niet aan zijn proefstuk toe. De klassieke kerstliederen staan al op zijn repertoire. Nu wordt het echter een eigen vertelling, met eigen liederen.
"Niet volgens het Evangelie van Lukas of Mattheüs, maar volgens Herman", lacht de dichter-cabaretier.
Herman van Veen: Het is zo'n mooi, maar ook zo slechtbegrepen verhaal. Heel passend ook in deze tijd van discussies rond vluchtelingen. Waren Jozef en Maria ook geen vluchtelingen?

Maar het blijft een "verhaal".
Van Veen: En niet dé waarheid, inderdaad. Zoals alle verhalen is het verteld met eigen ervaringen. Het is precies interessant om dit fantastische verhaal te vertellen als een voorbeeld.

Wat zijn je eigen ervaringen die je fascinatie voor het kerstverhaal verklaren?
Van Veen: Ik heb iets met Kerstmis, van huis uit. Wij zongen bij de kerstboom met ballen. Kerstmis is iets warms, dan kwamen mijn grootouders van de overkant eten. En mijn grootvader, die prediker was, las dan voor uit de bijbel. Er waren geen cadeautjes, wel chocolaatjes. En ik herinner me dat ik me dan in zo'n kerstbal kon verliezen. Want als je je hoofd bewoog, zag de kamer er heel anders uit. Je staat even stil bij een droom, bij wat had kunnen zijn maar helaas anders gelopen is.

Je voegt er dus je eigen fantasie aan toe?
Van Veen: Helemaal niet. Fantasie bestaat niet. Fantasie is een ander woord voor herinnering. Kunstenaans hebben geen fantasie, ze geven een andere orde aan herinneringen.

Een voorbeeld in het kerstverhaal?
Van Veen: Die ster bijvoorbeeld. Als je de computer laat kijken naar de stand der dingen destijds, blijkt dat op de dag dat Christus geboren zou zijn de planeten Jupiter en Saturnus achter elkaar stonden. Zo kreeg je een vijfpuntige ster van licht. Dan is het niet verwonderlijk dat massa's mensen ervan overtuigd zijn een wonder te zien. Mijn verhaal heb ik met dit soort invalshoek aangepakt, maar met buitengewoon veel respect voor de christelijke zienswijze. Want waar ik sta in dat geheel, wéét ik niet zeker.


"Herman van Veen zingt een kerstverhaal", met het Harlekijn Danstheater, Edith Leerkes, Erik van der Wurff, Nard Reijnders, Thomas Dirks, Jannemien Cnossen en Lori Spee.
In de Sint Carolos Borromeuskerk in Antwerpen op 15, 16,17,20,22,23,25 en 26 december,
telkens om 20.00 uur.
Info: 03/213.86.60.


Thomas Lowetteterug naar de index