NM
Het Volk (B)
Herman van Veen heeft bewondering voor Mechels Speelgoedmuseum 16 dec 1991

MECHELEN - In de raadszaal van het Mechelse stadhuis werd zaterdagavond Herman Van Veen als 10de Doctor Ludorum Causa gehuldigd. De officiële toekenning van deze titel honoris causa werd voorafgegaan door een rondleiding van de nieuwe doctor in het museum en gevolgd door een gala-avond, waar van Veen met zijn gevolg, waaronder zijn dochter Babette, aanwezig waren. Het Mechels Speelgoedmuseum kent deze eretitel jaarlijks toe aan een persoon of vereniging die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt in functie van Spel, speelgoed, volkskunde of het algemeen welzijn van het kind. Herman van Veen heeft zich volgens de jury tijdens zijn carričre onderscheiden door zijn enorme inzet voor kinderen. Als auteur was hij zeer produktief met kinderboeken en talloze scripts voor televisiereeksen zoals Alfred Jodocus Kwak. Sinds 1965 is van Veen bovendien good- will-ambassadeur van Unicef.
Hij is tevens medeoprichter van de stichting Colombine, die kleinschalige projecten opzet in Nederland en ontwikkelingslanden. Vooral het feit dat van Veen naast zijn professionalisme en inspanningen vooral „mens" blijft heeft de jury ertoe bewogen om aan deze grote artiest de titel van „Doctor Ludorum Causa" toe te kennen.


Kind van 46


Eerder op de avond werd van Veen rondgeleid in het Speelgoedmuseum waar hij onder de indruk kwam van de unieke verzameling. „De stad Mechelen kan iets tonen dat nergens ter wereld te zien is. Mechelen beschikt hier over een goudmijntje en daar moet het stadsbestuur bewust van worden", aldus Herman van Veen over het Speelgoedmuseum.

Tijdens de officiële zitting in het stadhuis gaf museumvoorzitter Jef Heylen een overzicht van de rijke carričre van van Veen en diens inspanningen voor de kinderen. „Na zijn opleiding aan het Utrechts conservatorium, debuteerde van Veen met het muziektheater „Harlekijn", 'een clowneske eenmansvoorstelling in een volstrekt nieuwe stijl, waarmee hij de basis legde van zijn imposante internationale carričre in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Engeland en zelfs in Japan. Ondertussen maakte hij meer dan 50 LP's in liefs 4 talen, schrijft hij zelf de muziek voor zijn liedjes en is hij zeer produktief als auteur van kinderboeken. Ondanks zijn overbelaste programma maakt van Veen op een serene manier tijd om een organisatie als Colombine te stichten en er dagelijks enthousiast aan te blijven werken".

De lovende woorden van Jef Heylen hadden van Veen blijkbaar onder de indruk gebracht want als besluit van de officiële zitting zei de kersverse Doctor Ludorum Causa: „Ik ben een kind van 46. U heeft mij een veel groter plezier gedaan dan U kunt vermoeden".


Colombine


Op de galaavond die na de uitreiking volgde wachtte van Veen een nieuwe verrassing. Het Speelgoedmuseum had voor zijn 10de Doctor Ludorum Causa een enorme berg speelgoed verzameld voor de speelgoedkamer van een Colombinehuis. Van Veen maakte van deze gelegenheid dankbaar gebruik om zijn Colombine- projecten toe te lichten.
Colombine lanceerde onlangs de actie „Een boom voor het leven". Mensen konden een Colombine-boom financieren en deze zelfs planten. Met die actie werden twee doelen bereikt: ten eerste het verzamelen van de nodige fondsen om projecten te kunn.en financieren en ten tweede een verbetering van ons eigen milieu. Een volledig nieuw project is startklaar: namelijk het bouwen van een Colombine-huis waar iedereen terecht kan om geholpen te worden, begeleid worden en tot rust komen. Daarbij wordt volgens Van Veen vooral gedacht aan patientjes met leukemie of nier problemen. NM