AD / UN
Peter van de Vusse

Herman van Veen legt z'n verloren jeugd vast

11 nov 2016

Utrecht
Voor het eerst laat podiumkun- stenaar/muzikant Herman van Veen (71) zich zien als fotograaf. Op de expositie 'Herman van Veen, schilder!' zijn twaalf foto's te zien die de veelzijdige kunstenaar afgelopen zomer op verzoek van galeriehouder Jaap RoŽll heeft gemaakt. Naast foto's omvat de verkoopexpositie die vandaag begint in kunstruimte KuuB schilderijen en grafisch werk.


Voor de expositie heeft Van Veen zich laten inspireren door zijn Utrechtse jeugd. "De herinneringen aan Utrecht, waar Herman is opgegroeid, en die hij in 2008 heeft verwoord in zijn boek 'De Rooie Droath; Utrecht volgens mij', komen terug op de expositie. Zo heeft hij 'vervormde' foto's - als teken van vage herinneringen - gemaakt van de bronzen vrouwenkopjes naast de deur van het academiegebouw, de beelden van de Winkel van Sinkei of de Domkerk", licht RoŽll toe.
Zelf heeft Herman Van Veen zijn foto's de namen 'Kwart voor ťťn (deDom)', 'Zwanger huis', 'Van Sinkei' en 'De meisjes van vervlogen dagen', meegegeven.

Ook heeft Van Veen zijn herinneringen aan de stad geschilderd. Het gaat daarbij om dertien grote, expressionistische doeken in felle kleuren. RoŽll omschrijft deze schilderijen als 'weelderig'.
Van Veen, die momenteel in Duitsland is, is volgende week zondagmiddag 20 november in de galerie tijdens de officiŽle opening.
De expositie is te zien van 11 november t/m woensdag 21 december.Peter van de Vusse