Soester Courant

Zomer op Soest

10 aug 2016

Jaren geleden beoek ik familie en plak er een weekje München aan vast. De terugtocht valt samen met één van de zwarte zaterdagen. Tussen München en Oberhausen ben ik kijker naar de file richting München. Auto's dicht op elkaar, topsnelheid, alsof er wat in te halen is. Ik weet dat ze over vijf minuten weer stilstaan, omdat een achteropkomende auto zich in een caravan heeft geboord.


Als pensionado ga ik nooit meer op vakantie in de hoogtijdagen van de zomervakantie. Andere vakantiegangers zijn veroordeeld tot die periode. Collectief op vakantie moeten omdat de kinderen vrij zijn van school, je bouwvakker bent of omdat het ieder jaar zo gezellig is op die camping met hetzelfde groepje. 'Leuk voor de kinderen'. Ik ben dan liever toerist in Soest.

Regelmatig wordt deze periode in Soest gebruikt om achterstallig onderhoud in te halen. Het overdekte Soester zwembad was vorige zomervakantie geheel en dit jaar vier weken gesloten. Gelukkig ligt op fietsafstand een bosbad in Amersfoort én eentje in Baarn. Filmhuis Artishock is op slot. Gelukkig draait Filmtheater Hilversum dagelijks in drie zalen. Dat wordt waarschijnlijk bedoeld met 'het versterken van de toeristische samenwerking in de regio'.

Gelukkig draait Herman van Veen wél het hele jaar door met voorstellingen op landgoed De Paltz en in de Kapschuur. Vrij entree na aanmelding. Het landgoed: honderd hectare door de mens gevormde natuur. Het geplante productiebos met pijnbomen was geschikt voor stuthout in de mijnen. Zijn Arts Centre is gevestigd in de villa uit 1867, midden op het landgoed. Inmiddels zijn zeven verhalen, voor jong en oud, speciaal voor deze plek geschreven.

Herman werkt intensief samen met een aantal hogescholen in de kunsten, zoals de Bachschool naast de Petrus en Pauluskerk. Ideeën worden vertaald in verhalen en voorstellingen. De zeven verhalen zijn mede gebaseerd op de mogelijkheden 'die de verpozing U op de Paltz pleegt te bieden'.
Vrij geciteerd naar VPRO omroeper Cor Galis. Eén van de voorstellingen wordt in de vakantie opgevoerd: 'De Buitengewone Paltzdag'. Parkeren bij Hilton. Je kunt daar worden opgehaald. Vooral dagjesmensen uit de regio. Koffie met taart voor aanvang. De bezoekers staan verwachtingsvol op het bordes van de villa. Om 10.45 uur rijdt een calèche voor met barones van Paltz erin. Twee koetsiers in livrei mennen twee paarden. Hé, daar is Jan, 'van de huifkartocht!' Even zwaaien.. De barones met grote brede hoed op, heet ons welkom in haar buitenplaats.
Om de calèche heen staan boswachter Bas Beuk, een groot gegroeide kabouter en twee deftige dames. Zingende acteurs. Ze nemen ons mee op een wandeling over de Paltz. Onderweg worden openhartige sprookjes verteld. Over de barones die vijf mannen heeft versleten en ouder dan 100 jaar is, door Soester water te drinken. Over de kabouter die zich 's avonds insmeert en verschrompelt, 's ochtends omgekeerd. Hij neemt ons mee naar een kring met bomen. De kruinen in elkaar gestrengeld. Zij omsluiten een binnenpleintje met boomtakken om op te zitten en hoog tegen de bomen kabouterappartementjes. 'Ik woon daar.' Overal op de route zijn tafereeltjes, zoals krokodillen en het klomphuisje van Alfred Jodocus, met een bijpassend verhaal. Een chique lunch, deze wel betalen.

Tot slot wonen wij een 'radio-opname' bij: De Radiodagen. Een feest van herkenning en nostalgie. Vijf talenten zingen en spelen non-stop Nederlandstalige toppers. Hun cd met eenendertig nummers, zing ik ook luid mee in mijn voiture: 'Méditeraneeee, zo blauw, zo ...'. Om vrolijk te blijven, als je in de file vast staat...

Openhartige sprookjes over de barones die vijf mannen versleet en ouder dan 100 jaar is door Soester water te drinken